Nyheter

Israel ändrar låttext till Eurovision – krav på bojkott kvarstår

Kvinna håller i skylt under demonstration mot Israels deltagande i Eurovision.

Det israeliska tv-bolaget KAN har nu meddelat att man har bett låtskrivarna av Israels bidrag till Eurovision att ändra låttexten. Detta då Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) som arrangerar Eurovision anser att texten i dagsläget är för politisk. Samtidigt kvarstår kravet om att Israel ska uteslutas ur årets tävling för kriget i Gaza.

Tidigare har det israeliska tv-bolaget KAN vägrat att låta ändra på låttexten till October Rain som är tänkt att framföras av Eden Golan i Malmö i maj. Men enligt EBU:s regelverk för Eurovision får inte politiska texter framföras under musiktävlingen. 

Nu har Israels president Isaac Herzog ingripit och uppmanat KAN att se till att ”nödvändiga förändringar” görs av låttexten så att Israel kan ställa upp i Eurovision, rapporterar Euronews. Därefter har KAN bett låtskrivarna till både October Rain, och den låt som hamnade på andra plats i den israeliska uttagningen, Dance Forever, att revidera texterna. När det är gjort kommer KAN att välja ett av bidragen.

”Presidenten underströk att det särskilt nu, när de som hatar oss och vill knuffa oss åt sidan och bojkotta staten Israel från varje scen måste Israel göra sin röst hörd med stolthet och hålla sitt huvud högt, och höja sin flagga i varje världsarena, särskilt detta år”, säger KAN i ett uttalande enligt Euronews. Den 10 mars kommer man meddela vilken låt som väljs. 

Kraven på att utesluta Israel från årets Eurovision kommer dock att kvarstå, då dessa handlar om Israels krigföring i Gaza. I januari ställde sig över tusen svenska artister bakom ett öppet brev till EBU med krav på att Israel ska uteslutas med hänvisning till rapporter om omfattande krigsbrott i Gaza: ”Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser. Därför vädjar vi till EBU: Uteslut Israel från Eurovision Song Contest 2024”, skrev artisterna bland annat i brevet enligt Expressen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.