Startsida - Nyheter

Nyheter

Israeliska bosättare tog sig in i Gaza – upprättade byggnad

bosättareaktivister bryter sig in vid gränsövergången till Erez

Israeliska bosättare tog sig i torsdags in i Gaza, där de satte upp symboliska byggnadskonstruktioner medan israeliska soldater såg på utan att ingripa. Bosättarna uppmanade den israeliska regeringen att låta bosätta Gaza igen, i syfte att fördriva palestinier från området. Det rapporterar nyhetssajten +972 Magazine. 

Bosättarna tog sig igenom övergången Erez – den enda civila övergången mellan Israel och Gaza och som har varit stängd sedan den 7 oktober 2023. Minst två av bosättarna var tungt beväpnade. Bosättarna förde med sig plank, plywoodskivor, pålar och korrugerad plåt och byggde sina provisoriska byggnader på en plats innanför muren till Gaza. 

Samtidigt tog sig en mindre grupp unga bosättare ännu längre in i Gaza. Dessa fick hämtas av israelisk militär och applåderades av andra bosättare när de släpptes vid Erez-övergången till slagordet ”det är vårt” med hänvisning till Gazaremsan. 

Två av bosättarna som tog sig längre in i Gaza är 18-åringarna Amiel Pozen och David Remer.

– Det fanns ingen rädsla i att vara inne [i Gaza], den helige är med oss och IDF [den israeliska armén] är här och hjälper oss, säger Remer till +972 Magazine

Många av de högerextrema bosättarna tillhör samma rörelse som har försökt stoppa humanitär hjälp från att föras in i Gaza genom upprepade protester vid övergången. Av dessa är många unga som tillhör den så kallade ”hilltop”-rörelsen, vars namn syftar på bosättarnas strategi att inta palestinsk mark på höjden, för att därefter expandera marken bit för bit som länge har använts på ockuperade Västbanken. 

Uppmaning till fördrivning

Tidigare i år uppmanade två högerextrema israeliska ministrar, Bezalel Smotrich och Itamar Ben Gvir, till nya israeliska bosättningar på Gazaremsan. Smotrich och Ben Gvir menar att palestinierna ska uppmuntras att lämna Gazaremsan ”frivilligt”, vilket har tolkats som en uppmaning till fördrivning av palestinier. I samband med de israeliska ministrarnas uttalande jämförde palestinsk-israeliske parlamentsledamoten Ahmad Tibi detta med nazisternas tal om ”lebensraum”, och fördömde ministrarnas retorik som ”uppvigling till folkmord”. 

– Israel vill att det palestinska folket ska välja mellan ödeläggelse eller tvångsförflyttning, sade Palestinas ambassadör till FN, Riyad Mansour, i februari, rapporterar The New York Times

Efter den 7 oktober 2023 har såväl extrema högerpolitiker som bosättare – i Smotrichs och Ben Gvirs fall sammanfaller också dessa roller då båda är bosättare – sett en möjlighet att flytta fram sina positioner vad gäller nya bosättningar i Gaza.

Enligt en undersökning av Hebrew University i början av mars säger 36 procent att de vill att Israel ska annektera Gaza och att området ska bosättas av israeler, 19 procent säger att de inte vet, och 45 procent motsätter sig detta. Den dryga tredjedel som är för annektering har betydande politiskt stöd: en tredjedel av parlamentarikerna i Israels regering stöttar tanken på nya bosättningar där, uppger The New York Times

Högerextremist anslöt till protest vid Erez

Israeliska soldater har möjlighet att ingripa mot israeler på ockuperad mark, men ser ofta genom fingrarna eller bistår bosättarna när de tar palestinsk mark. Det är heller inte ovanligt att israeliska soldater närvarar utan att ingripa trots att bosättare går till våldsamma attacker, som i attacken mot den palestinska byn Huwara förra året

Den attacken har beskrivits som en regelrätt pogrom även av flera israeliska politiker, medan andra som Smotrich, i samband med attacken menade att Huwara borde ”utplånas”. Inte heller i torsdags ingrep israeliska soldater när de symboliska byggnaderna fördes upp av bosättarna. En av de som anslöt till protesten under dagen var den ökände högerextremisten Baruch Marzel. 

Marzel var under många år talesperson för det rasistiska och förbjudna israeliska partiet Kach, som bildades av rabbinen Meir Kahane. Marzel bor i den palestinska staden Hebron där den israeliska ockupationen är särskilt tydlig. För att skydda omkring 700 israeliska bosättare har den israeliska militären stängt ner gator och delar av staden i vad den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem kallar ”extrema begränsningar” för palestinierna. 

Marzel jämförde den symboliska bosättningen i Gaza i förra veckan med den kring den kristna byn Sebastia nära Nablus för omkring 50 år sedan. Enligt +972 Magazine uppgav Mazel att huvudfrågan för honom inte är att bygga bosättningar i Gaza utan att deportera palestinierna ”till alla länderna som stödjer dem”.

Fakta: Bosättningar på ockuperad mark

Israel drog tillbaka sina 21 bosättningar från Gaza 2005 under ledning av dåvarande israeliska premiärministern Ariel Sharon. Den första israeliska bosättningen i Gaza etablerades 1970, tre år efter sexdagarskriget. 

Redan under 2000-talets första år hade Israel kraftigt begränsat palestiniers möjlighet att åka in i, eller ut från Gazaremsan. Dessutom var Gazaremsan och Västbanken redan då i praktiken helt separerade från varandra.

Tillbakadragandet av bosättningarna 2005 har inte inneburit någon förändring i Gazas status som ockuperad mark enligt internationell rätt då Israel kontrollerar landgränsen in och ut ur Gaza, luftrum och havet.

Det finns en gränsövergång till Egypten i Rafah i södra Gaza som Israel inte direkt kontrollerar däremot övervakas även denna av Israel.

Bosättningar är illegala enligt internationell rätt. Enligt fjärde Genèvekonventionen, och tilläggsprotokoll 1, är det förbjudet att för en ockupationsmakt att direkt eller indirekt flytta delar av sin civila befolkning in i det territorium man ockuperar. Att göra det utgör ett krigsbrott. 

Meir Kahane bildade Jewish Defense League i USA 1968, en antiarabisk och judisknationalistik rörelse om FBI klassade som en högerextrem terrorgrupp i en rapport 2000/2001. 1971 grundade Kahane Kach-partiet i Israel, vars program förespråkade etnisk rensning av palestinier från Israel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.