Nyheter

Få gripna efter israeliska bosättarattacker

400 bosättare uppskattas ha deltagit i attacken i staden Huwara som beskrivs som en pogrom och som ägde rum efter att två israeler hade skjutits till döds tidigare under dagen.

Bara en av de israeliska bosättarna som greps för den våldsamma attacken mot den palestinska byn Huwara i söndags är fortfarande gripen. 400 bosättare uppskattas ha deltagit i attacken som beskrivs som en pogrom och som ägde rum efter att två israeler hade skjutits till döds tidigare under dagen. Den högerextrema israeliska ministern Bezalel Smotrich har kritiserats hårt för sitt uttalande om att ”utplåna Huwara”.

ISRAEL–PALESTINA | Bezalel Smotrich svarade på onsdagen varför han hade gillat en tweet om den palestinska byn Huwara, en tweet som senare raderades. Han svarade då:
– Eftersom jag tycker att byn Huwara måste utplånas. Jag tycker att staten Israel bör göra det, sade han i en kommentar som fångades på kamera och som Axios korrespondent i Tel Aviv, Barak Ravid, rapporterade om på onsdagskvällen.

Den israeliska oppositionsledaren Yair Lapid anklagade Smotrich för uppvigling till krigsbrott, det amerikanska utrikesdepartementets talesman Ned Price kallar uttalandet ”oansvarigt, vämjeligt och osmakligt”. Organisationen Americans for Peace har uppmanat Bidenadministrationen att blockera Smotrich från att besöka USA.

Flera hundra invånare i den palestinsk-arabiska staden Sakhnin i Israel demonstrerade på tisdagskvällen i protest mot det omfattande bosättarvåldet. Bilder från Huwara i söndags visar brinnande bilar och hus efter att flera hundra israeliska bosättare gick till attack mot Huwara, samt byar som Burin, i närheten av Nablus. Rader av utbrända palestinska bilvrak från måndagen vittnar om omfattningen av attacken.

Sex israeler greps i söndags men fem släpptes efter domstolsförhandlingar, den sjätte dömdes till fyra dagars husarrest. Fortfarande på måndagsmorgonen fanns bosättare på plats på vägen mot Huwara, rapporterar Haaretz. Unga judiska män kontrollerade bilar i jakt på palestinier, samtidigt som den israeliska armén stod en bit ifrån utan att stoppa dem, skriver tidningens utsända.

Attackerna har av såväl palestinier som av den israeliska generalen Yehuda Fuchs beskrivits som regelrätta pogromer. De inleddes efter en palestinsk terrorattack som dödade två israeliska bröder tidigare under söndagen. De båda bröderna, bosättare i den intilliggande bisättningen Har Bracha, sköts i närheten av staden.

Den högerextrema israeliska ministern Bezalel Smotrich har kritiserats hårt för sitt uttalande om att ”utplåna Huwara”
Den högerextrema israeliska ministern Bezalel Smotrich har kritiserats hårt för sitt uttalande om att ”utplåna Huwara”. Foto: AP Photo/ Maya Alleruzzo

Den oberoende nyhetssajten +972 Magazine har talat med sjuåriga Juwad Sultan som bor i Huwara på den ockuperade Västbanken som beskriver vad han upplevde på söndagen.

– Bosättarna attackerade, jag såg dem. De brände bilen som var parkerad under huset. Armén kom och sade åt oss att stänga dörren. Min syster gick ner och vi låste dörren med en nyckel. [Bosättarna] kom och förstörde saker runt omkring oss. Vi var belägrade och kunde inte gå ut. Någon skrek på oss att komma ner men jag ville inte det. De sade till oss att öppna dörren och sade att det var brandkåren. När jag gick ut på morgonen såg jag att hela stället var bränt, säger han till +972 Magazine.

Enligt uppgifter från Huwaras kommunfullmäktige ska åtta hem ha satts i brand, fönster hade krossats i 35 hem och 250 bilar ska ha satts i brand. Enligt +972 Magazine ska 120 palestinier ha skadats, varav en allvarligt. En palestinier sköts ihjäl men det är oklart om han sköts av israeliska bosättare eller armén, rapporterar sajten.

Det israeliska bosättarvåldet har länge varit en del av den palestinska vardagen. Men de senaste åren har det ökat i omfattning och intensitet. Inför det israeliska valet den 1 november 2022 skedde särskilt många attacker – då rapporterade israeliska säkerhetstjänstemän att så många som ”100 judiska nationalistiska brott” hade skett under tio dagar.

Sedan dess har Israel fått en regering som förutom Bezalel Smotrich också inbegriper Itamar Ben Gvir som är Israels säkerhetsminister. Båda är högerextrema och båda är bosättare. Smotrich som är finansminister fick så sent som i förra veckan också ansvar för de israeliska bosättarna, och han har länge uppmanat till att Israel ska annektera bosättningarna som enligt internationell rätt är olagliga.

Bosättarattacker leder mycket sällan till åtal. Enligt Yesh Din, en israelisk människorättsorganisation som hjälper palestinier som utsätts för brott kopplade till den israeliska ockupationen, lades 92 procent av alla anmälningar om bosättarattacker ner mellan åren 2005–2021, utan att åtal väcktes. Enligt siffror från israelisk polis som Haaretz har hänvisat till väcks det bara åtal i 3,8 procent av utredningar om våldsbrott mot palestinier. I 221 av 263 fall lades anmälningar ner utan att någon åtgärd hade vidtagits, rapporterade Haaretz i februari 2022.

Under 2022 dödades 146 palestinier av israeliska styrkor vilket enligt den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem är det högsta dödstalet sedan 2004, då den andra intifadan ännu pågick. Av dessa var fem kvinnor och 34 minderåriga, den yngsta som dödades var tolv år. Bara i januari i år dödades 35 palestinier av israeliska styrkor, varav nio under en militärräd mot Jenins flyktingläger.

I januari har det också skett flera dödliga attacker mot israeler. Bland annat sköts sju ihjäl när de lämnade en synagoga i östra Jerusalem under sabbaten i slutet av januari.

* * *
LÄS MER
Nio palestinier dödade i israelisk militärräd
100 israeliska bosättarattacker på tio dagar
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev