Nyheter

100 israeliska bosättarattacker på tio dagar

Den israeliska parlamentsledamoten Itamar Ben-Gvir som är ledare för det högerextrema partiet Otzma Yehudit (Judisk makt) tystar en palestinsk demonstrant, juni 2021.

Antalet israeliska bosättarattacker mot palestinier har ökat den senaste tiden. Palestinier har delat filmklipp på bosättarattacker bland annat i och kring staden Nablus på ockuperade Västbanken. Enligt israeliska säkerhetstjänstemän som tidningen Haaretz har talat med har så många som ”100 judiska nationalistiska brott” skett under en tiodagarsperiod som kan vara en del av en kampanj inför det israeliska valet på tisdag,

ISRAEL-PALESTINA | Många av attackerna sker i området kring staden Huwara söder om Nablus på ockuperade Västbanken där det finns en stor vägspärr. Enligt Haaretz källor är det inte bara de bosättare som vanligtvis begår attacker mot palestinier, palestinska städer och byar.

– Äldre vuxna, kvinnor med barn kommer också och börjar helt enkelt köra på fullt ut, säger en israelisk säkerhetstjänsteman till Haaretz.

Enligt andra källor inom den israeliska armén har bosättarledare sedan en tid tillbaka iscensatt en kampanj av attacker för att skapa intrycket av att armén har förlorat kontrollen över Västbanken. Detta inför det israeliska valet på tisdag i nästa vecka. I juli i år publicerades en artikel i den religiösa judiska tidningen Giluy Daat som gick till attack mot den israeliska militärens talesman Ran Kochav som pekades ut som någon som arbetar för ”vänstern och skadar bosättare”.

Högerextrem kan ingå i ny regering

I artikeln hävdades att talesmannen var snabb med att kritisera officerare som gör kontroversiella uttalanden. En av de som snabbt delade artikeln var den israeliska parlamentsledamoten Itamar Ben-Gvir som är ledare för det högerextrema partiet Otzma Yehudit (Judisk makt) som ofta hetsar mot palestinier.

Itamar Ben Gvir, som bor i en bosättning på ockuperade Västbanken, kan komma att ingå i den nya israeliska regeringen tillsammans med Benjamin Netanyahu som enligt opinionsundersökningar ser ut att få möjlighet att på nytt bilda regering. Itamar Ben-Gvir har också varit pådrivande i bosättarattacker mot palestinier i östra Jerusalems Sheikh Jarrah, och så sent som den 10 oktober drog han pistol där och uppmanade till att palestinier som kastade sten skulle skjutas.

Kastade sten mot bil med barn i

Skribenten Yara M Asi, ursprungligen från Nablus men som har bott i USA sedan barndomen, berättar i +972 Magazine om en av dessa bosättarattacker. Hon och hennes familj hade varit på en dagstur i området kring Ramallah söder om Nablus och när de återvände hemåt på kvällen stoppades de i närheten av staden Za’tara några kilometer söderut när en ”stor grupp bosättare, de flesta av dem unga män” med israeliska flaggor stod vid en vägkorsning. Även israelisk militär och gränspolis var på plats.

När bosättarna såg den palestinska taxin i vilken Yara M Asis barn låg och sov i baksätet började de gå mot bilen med stenar i händerna. ”Jag tänkte att självklart kommer bosättarna se de sovande barnen i baksätet och backa. Det gjorde de inte. De kom mot oss och skrek mot oss, bara några meter från bilrutan. Vi duckade så lågt vi kunde och mina armar täckte min barns huvuden”, skriver hon. När bosättarna började kasta sten mot bilen markerade en israelisk soldat för föraren att köra igenom korsningen trots rött ljus.

Anmälningar läggs ner utan åtal

Enligt den israeliska människorättsorganisationen Yesh Din som bland annat bistår palestinier som utsätts för brott under den israeliska ockupationen har 92 procent av alla anmälningar om bosätttarattacker mellan 2005–2021 lagts ner utan att åtal har väckts. Enligt Haaretz visar siffror från israelisk polis att i bara 3,8 procent av alla utredningar om brott mot palestinier väcktes åtal.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem beskriver bosättarattacker mot palestinier som ett fenomen som sedan länge är mer eller mindre vardagliga händelser som kan röra allt från att man blockerar vägar, kastar sten på bilar, går in i byar eller på åkermark, sätter eld på olivlundar och skadar grödor till fysiska attacker mot palestinier. B’Tselem sätter också likhetstecken mellan bosättarattacker och statligt våld.

Bosättarvåld ”en form av regeringspolitik”

Ända sedan ockupationen av Västbanken 1967 har stora arealer palestinsk mark konfiskerats som Israel har använt för att bygga bosättningar, skjutbanor, militära baser och industriella zoner på bland annat. Den palestinska marken kan ha tagits med hjälp av militären och deklarerats ”statlig mark” eller tagits över direkt av israeliska bosättare.

Dessa två olika sätt att ta över palestinsk mark är enligt B’Tselem en och samma. ”Bosättarvåld mot palestinier är en del av strategin som används av Israels apartheidregim, som söker ta över mer och mer av Västbankens mark. Staten stöder fullt ut och assisterar dessa våldshandlingar och dess ombud deltar direkt i dem i bland. På det sättet är bosättarvåld en form av regeringspolitik, som stöds och bistås av officiella statliga myndigheter med deras aktiva deltagande”, skriver B’Tselem.

* * *
LÄS MER
Inhuman behandling av palestinska barn i israeliska fängelser
Krav på Israel att lyfta terrorklassning
Palestina avvisar USA:s slutsats om Shireen Abu Aklehs död

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.