Nyheter

Nio palestinier dödade i israelisk militärräd

Nio palestinier har dödats av israeliska säkerhetsstyrkor i samband med en israelisk militärräd i Jenins flyktingläger på torsdagen.

FN:s säkerhetsråd håller ett extrainkallat möte på fredagen med anledning av den israeliska räden på torsdagen då israeliska säkerhetsstyrkor dödade nio palestinier och skadade 20 i Jenins flyktingläger på Västbanken. Den palestinska myndigheten kallar det en ”massaker” och palestinier protesterade mot Israel vid flera vägspärrar runt om på Västbanken under dagen. Enligt Israel utfördes räden för att förhindra planerade terrorattacker.

ISRAEL-PALESTINA | Det är Förenade arabemiraten, Frankrike och Kina som enligt Times of Israel har begärt möte i FN:s säkerhetsråd under fredagen för att diskutera läget efter Israels blodiga räd i Jenin på torsdagen. Spänningarna har ökat efter att tio palestinier dödades av israeliska säkerhetsstyrkor på torsdagen – förutom de nio dödsoffren i Jenin dödades en 22-årig man i al-Ram norr om Jerusalem. 

Det palestinska hälsoministeriet har namngett bland annat 60-åriga Magda Obaid som ett av dödsoffren, två av de andra som har identifierats är 24-åriga Saeb Izreiqi och 26-åriga Izzidin Salahat, rapporterar BBC. Av de 20 som har skadats har fyra allvarliga skador. Enligt människorättsorganisationen Defense for Children var två av de som dödades barn barn – 17-åriga Abdullah Marwan Juma’a Mousa och 16-åriga Waseem Amjad Aref Abu Jaes, skriver organisationen på Twitter.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har utlyst tre dagars landssorg och kallar det som har hänt en ”massaker”, och under dagen bröt den palestinska myndigheten sitt säkerhetssamarbete med Israel. På torsdagen utlystes en generalstrejk på ockuperade Västbanken och människor protesterade också vid israeliska vägspärrar, bland annat i närheten av Ramallah. Där sköt israeliska soldater tårgas mot demonstranter varav vissa kastade sten:

– Det är samma sak om och om igen. Ockupationen upphör inte att döda oss, så vi kommer inte att sluta göra motstånd, säger den 22-åriga studenten Nour till The Guardian samtidigt som hon täckte sitt ansikte med en Palestinasjal för att skydda sig mot tårgasen.

Palestinska sörjande bär den 60-åriga Magda Obaids kropp för begravning under torsdagen efter att hon dödades när israeliska soldater trängde in i Jenins flyktingläger
Palestinska sörjande bär den 60-åriga Magda Obaids kropp för begravning under torsdagen efter att hon dödades när israeliska soldater trängde in i Jenins flyktingläger. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

Filmare: Jag har aldrig sett något liknande

Under dagen har åtminstone sex palestinier skadats av israeliska kulor under protesterna vid Ramallah och Qalqliya, och i närheten av al-Bireh, också nära Ramallah, har en palestinier skjutits i bröstet och skadats allvarligt, uppger The Times of Israel.

Enligt vittnesuppgifter kom israeliska soldater in i Jenins flyktingläger tidigt på torsdagsmorgonen. The Guardian har talat med den palestinsk-nederländska filmaren Sakir Khader som befann sig på plats när eldstrid utbröt mellan israeliska soldater och väpnade palestinska stridande, en eldstrid som pågick i fyra timmar:

– Jag var fast i mitten av eldstriden i timmar. Det var galet. Det fanns krypskyttar och drönare och de använde en bulldozer för att spärra av en gata. Den förstörde flera bilar och en offentlig mötesplats.

– På sjukhuset finns mödrar som letar efter sina söner…Allt är fortfarande väldigt spänt. Jag har kommit till Palestina hela mitt liv och jag har aldrig sett något liknande, säger Sakir Khader till The Guardian.

Den israeliska armén, IDF, uppger i ett uttalande att räden genomfördes för att det fanns information om att Islamiska jihad var i färd med att utföra attacker mot israeler eller inne i Israel.

Ett av de israeliska militärfordonen under torsdagens räd
Ett av de israeliska militärfordonen under torsdagens räd. Foto: AP Photo/Majdi Mohammed

29 palestinier har dödats bara i år

Den israeliska militärräden är en av många som riktas mot palestinska byar och städer. Det är ett agerande som har intensifierats från Israels sida som i april förra året inledde vad som kallas Operation Breakwater i syfte att slå mot palestinska väpnade grupper som Israel anklagar för att ligga bakom flera terrorattacker. Ofta uppstår, liksom under torsdagen, häftiga eldstrider mellan väpnade palestinier och israeliska soldater i samband med dessa räder.

Bara i år har 29 palestinier dödats, såväl stridande palestinier som civila. Och under 2022 dödades 146 palestinier av israeliska styrkor vilket enligt den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem är det högsta dödstalet sedan 2004, då den andra intifadan ännu pågick.

Bland de dödade 2022 var 34 minderåriga, och den yngsta var tolv år. Den äldsta var 78 år. På Västbanken dödades också sex israeliska civila samt fyra israeliska medlemmar av säkerhetsstyrkorna av palestinier under 2022.

Det var också i Jenin som den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl av en israelisk soldat i maj förra året. Hon sköts trots att hon tydligt var märkt med ordet press på sin skyddsväst och trots att gruppen av journalister som fanns på plats för att bevaka en israelisk militärräd hade tydliggjort för den israeliska armén att de var på plats.

Unga maskerade palestinier i flyktinglägret Aida i Betlehem bränner däck i  protest mot en av de blodigaste dagarna på mycket lång tid
Unga maskerade palestinier i flyktinglägret Aida i Betlehem bränner däck i  protest mot en av de blodigaste dagarna på mycket lång tid. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

* * *
LÄS MER
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
Inhuman behandling av palestinska barn i israeliska fängelser
Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.