Nyheter

Palestina vill att ICC utreder dödsskjutning av journalist

Palestinier besöker platsen där den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh dödades.

Nya granskningar från Associated Press och CNN stärker misstanken att det var en israelisk soldat som dödade den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh tidigare i maj. På måndagen meddelade den Palestinska myndigheten att man har begärt att den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ska utreda dödsskjutningen. Samtidigt är flera palestinska människorättsorganisationer kritiska till hur ICC hanterar potentiella krigsbrott begångna av Israel.

ISRAEL-PALESTINA | – Dödandet av Abu Akleh var ett brott. Vi har dokumenterat det och lämnat in en anmälan om det till ICC-åklagaren tillsammans med andra israeliska brott, sade Palestinas utrikesminister Riyad al-Maliki till Anadolu Agency på måndagen och betonade vikten av att ett ansvarsutkrävande av Israel.

Shireen Abu Akleh sköts ihjäl tidigt på morgonen den 11 maj när hon rapporterade från Jenins flyktingläger på norra Västbanken. Hon var en mångårig medarbetare för Al Jazeera och hade bevakat den israeliska ockupationen sedan i slutet av 1990-talet och hade för många palestinier – och för många i arabvärlden i stort – blivit känd för sin rapportering under den andra intifadan. Efter hennes död har flera journaliststipendier upprättats i hennes minne, bland annat på Bir Zeit University på Västbanken.

Vittnesuppgifter från hennes kollegor, bland annat den Jeninbaserade journalisten Ali Samoudi som skadades vid samma tillfälle, pekar på att det var israeliska soldater som sköt. Den journalistiska grävsajten Bellingcat har undersökt dödsskjutningen genom att geolokalisera olika videoklipp och har kommit fram till att israeliska soldater hade tydlig sikt till platsen där Shireen Abu Akleh sköts och att de var närmare henne än palestinska väpnade grupperingar var vilket de menar stöder tanken om att det var en israelisk kula som dödade henne.

På tisdagen publicerade The Associated Press en granskning som ytterligare stärker misstanken om att det var en israelisk soldat som avlossade det dödande skottet, och samma kväll publicerade CNN sin granskning av händelseförloppet. CNN har bland annat talat med vapenexperten Chris Cobb-Smith som har analyserat filmer runt och på området där Shireen Abu Akleh sköts ihjäl och drar han slutsatsen att hon inte dödades av en slumpmässig kula. Ett träd precis bakom platsen där hon föll har kulmärken som sitter tätt.

– Den relativt nära grupperingen av kulorna indikerar att Shireen var avsiktligt utsatt för riktade skott och inte ett offer för slumpmässiga eller förlupna kulor, säger han till CNN som drar slutsatsen att Shireen Abu Akleh dödades av israeliska styrkor i en riktad attack.

I förra veckan rapporterade Haaretz att den israeliska armén i nuläget inte kommer att inleda någon brottsutredning om dödsskjutningen av Shireen Abu Akleh med hänvisning till att det inte finns någon misstanke om brott. På måndagen sade armén att även om en israelisk soldat sköt Shireen Abu Akleh är det inte självklart att det rör sig om ett brott och hänvisade till att hon hade befunnit sig i ett ”aktivt stridsområde”, rapporterar Al Jazeera. Al Jazeera har betecknat dödsskjutningen av sin medarbetare som en ”kallblodig avrättning”.

Kräver utredning av FBI

Efter nyheten att den israeliska armén inte kommer att öppna någon brottsutredning av dödsskjutningen kräver nu 57 amerikanska kongressledamöter att USA:s utrikesdepartement och FBI ska utreda hur Shireen Abu Akleh – som också var amerikansk medborgare – dödades. ”Som amerikan hade Abu Akleh rätt till det fulla skydd som amerikanska medborgare boende utomlands innehar”, står det bland annat i brevet, rapporterar Al Jazeera.

Den Internationella journalistfederationen (IJF) fördömde redan den 11 maj dödsskjutningen och förklarade samtidigt att man skulle lägga till Shireen Abu Aklehs fall till en tidigare anmälan till ICC om palestinska journalisters systematiska utsatthet inför israeliska styrkors våld. Även Svenska journalistförbundet står bakom anmälan till ICC, och ordföranden Ulrika Hyllert sade i förra veckan att man uppfattar det som att Shireen Abu Akleh gjordes till måltavla trots att hon hade burit väst och hjälm som var tydligt markerade med ”press”.

Det var i början av april som IJF lämnade in en anmälan till ICC om vad man anser är krigsbrott begångna av israeliska säkerhetsstyrkor mot journalister på ockuperad palestinsk marks. Enligt anmälan blir palestinska journalister systematiskt måltavlor. I slutet av april bekräftade ICC att man hade mottagit anmälan och kommer nu att ta ställning till om en formell utredning ska inledas.

Samtidigt som palestinier hyser litet eller inget förtroende för att det israeliska rättssystemet ska utreda fall som Shireen Abu Aklehs finns det också kritik mot hur ICC hanterar fall som rör eventuella israeliska krigsbrott. Raji Sourani från den Gazabaserade människorättsorganisationen Palestinian Center for Human Rights (PCHR) talade i måndags på seminariet ”Palestine and the ICC Paralysis: Is Justice still Possible for Palestinians?”. Abu Akleh

Han hyllade då den förra ICC-åklagaren Fatou Bensouda som den 3 mars 2021 beslutade om att öppna en utredning kring misstänkta krigsbrott på ockuperad mark begångna av både israeler och palestinier sedan den 13 juni 2014. Hennes mandat tog dock slut i juni förra året och Raji Sourani var mindre imponerad av hennes efterträdare, Karim Khan:

– Sedan dess har inget rört på sig en millimeter, sade Raji Sourani och pekade på att Karim Khan hänvisat till att det saknas resurser för att utreda krigsbrott på ockuperad palestinsk mark och kontrasterade det med hur stora resurser som ICC nu lägger på att utreda krigsbrott i Ukraina.

–  42 utredare finns nu på plats i Ukraina och han har personligen besökt Ukraina men har inte besökt Palestina, inte Västbanken eller Gaza och han har inte nämnt Shireen Abu Akleh eller Sheikh Jarrah, fortsatte Raji Sourani och betonade att palestinierna har levt under israelisk militärockupation och utsatts för upprepade krigsbrott i 55 år.

Hans organisation PCHR lämnade tillsammans med två andra människorättsorganisationer – al-Haq och Al Mezan Center for Human Rights – på måndagen också in en anmälan till ICC om krigsbrott i samband med den israeliska offensiven i Gaza för ett år sedan. Shawan Jabareen, generaldirektör för al-Haq, sade på seminariet att måndagens anmälan är den sjätte som lämnas in från palestinier till ICC, och att palestinier har väntat på rättvisa ända al-Nakba, katastrofen, 1948.

– Det är dags att ge mening åt internationell rätt och ge mening till rättvisa och det är därför vi är här, sade han och fortsatte:

– Det är dags att ställa brottslingarna till svars.

* * *

LÄS ÄVEN
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar
Två tonåriga palestinier dödade av israeliska styrkor

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev