Nyheter

Norges utrikesminister: ”Palestinier fördrivs från sina hem”

Palestinska byggarbetare vid den stora israeliska bosättningen Maale Adumim på ockuperade Västbanken.

Den norska regeringen avråder norska företag från handel eller annan näringsverksamhet som bidrar till att upprätthålla de ”israeliska folkrättsvidriga bosättningarna”. Avrådan är inte ny men upprepas dagen efter att Israel godkänt 3 500 nya hus i tre bosättningar på ockuperade Västbanken.

Den norska regeringen understryker sin hållning med hänvisning till att den israeliska bosättningspolitiken har intensifierats det senaste året och då norskt näringsliv bett om vägledning. Regeringen pekar också på en upptrappning av bosättarvåldet mot palestinier på ockuperade Västbanken.

– Norge har i många år varit tydlig med att bosättningspolitiken på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, är i strid med folkrätten, däribland den humanitära rätten och mänskliga rättigheter, och undergräver möjligheten till en framtida palestinsk stat och en fredlig lösning på konflikten, säger Norges utrikesminister  Espen Barth Eide på regeringens hemsida

Den norska regeringen hänvisar också till att flera europeiska länder, liksom USA, har vidtagit åtgärder mot olika delar av den israeliska bosättarrörelsen. USA har till exempel infört inreseförbud för flera extremistiska israeliska bosättare som har gjort sig kända för våld mot palestinier, våldsamma bosättare har också fått ekonomiska resurser frysta. 

– Det norska näringslivet har bett om vägledande riktlinjer från norska myndigheter. Med denna precisering gör vi det tydligt att norskt näringsliv bör vara uppmärksamma på att de genom ekonomisk eller finansiell verksamhet i de folkrättsvidriga israeliska bosättningarna riskerar att bidra till brott mot internationell humanitär rätt eller mot mänskliga rättigheter, säger Espen Barth Eide.

Rekordmånga palestinier dödades på Västbanken 2023

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober då omkring 1 200 israeler dödades har inte bara omkring 30 000 palestinier dödats av Israel i Gaza utan 300 palestinier har också dödats på Västbanken. Av dessa är 102 barn, skriver den norska regeringen som betonar att den israeliska regeringen under ledning av premiärminister Benjamin Netanyahu också har stärkt möjligheten för israelisk utbyggnad av bosättningar eller annan bosättaraktivitet på Västbanken. 

– Palestinierna fördrivs från sina hem, som därefter ödeläggs. Fjolåret var också det dödligaste året för palestinier på Västbanken sedan FN började sin dokumentering. Jag upprepar att den orätt palestinierna utsätts för måste upphöra, säger utrikesministern. 

Förtydligandet för det norska näringslivet omfattar handel med varor som är producerade i israeliska bosättningar. Den norska regeringen betonar att norska företag förväntas uppträda ansvarigt, att de är transparenta och följer FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

Tysklands utrikesministerium fördömer Israels godkännande av 3 500 nya hus i bosättningar på ockuperade Västbanken och uppmanar den israeliska regeringen att omedelbart dra tillbaka sitt beslut, som man anser undergräver alla möjligheter till en tvåstatslösning. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.