Ledare

Det är tid för motstånd

LEDARE | ”För första gången har Sverige en regering som tycker att fler fångar är en politisk framgång.” (DN 6/2)

Så inleder Tomas Ramberg sin analys av den svenska kriminalpolitiken i morgontidningen. Rubriken på den sorgliga texten är ”Strömmer mot Europatoppen i inlåsning”.

Jag vill inte det här.

Vill du?

Det är tid för motstånd. För det här handlar inte om ifall de som ska begå brott ska straffas eller inte, utan om vilket samhälle vi vill ha.

Kan det verkligen vara ”utveckling” att bygga ett Sverige som bygger på kontroll, övervakning och straff där man struntar i allt som är förebyggande och att rehabilitera?

Tillräckligt med personal på anstalterna kommer man heller inte att ha utan satsar på elektronik och teknik. Det är lätt att börja drömma mardrömmar om fängelser som isolerade öar där fångarna själva regerar och skapar hierarkier som är allt annat än brottsförebyggande.

Kanske är det El Salvador som är vår justitieministers ideal. Där har just Nayib Bukele, i strid med grundlagen, blivit omvald som president.

Hans framgångar beror bland annat på att antalet mord i landet minskat stort, eftersom man under två år arresterat 70 000 personer för att komma åt de kriminella gängen.

Vad man talar tystare om är att kampanjen strider mot allt vad rättssäkerhet heter, att mängder av oskyldiga nu hamnat i fängelse och att de lär bli där ett bra tag i väntan på rättegång.

Likaså är det inte någon som nämner att det här är en Pyrrusseger; snart kommer mordfrekvensen att stiga igen i vad som är ett av Latinamerikas fattigaste länder, eftersom inget görs åt de orättvisor, den organiserade brottslighet och de internationella sammanhang som göder våldet.

Är det en sådan stat vi vill bygga? Överfulla fängelser, politiker som sätter sig över lagen och total ignorans inför de konsekvenser det får att strunta i förebyggande arbete och fångvård?

Väljer vi att strunta i sammanhangen blir det så och med samma självklarhet kommer vi att få en straffande polisstat i Sverige om vi inte protesterar mot de åtgärder som justitieminister Strömmer och hans hejdukar i regeringen är i full färd med att vidta.

Läs första meningen i den här texten en gång till och fundera på innebörden: ”För första gången har Sverige en regering som tycker att fler fångar är en politisk framgång”

Tänk sedan igenom vad det är för ett Sverige och för en värld du vill ha.

***
Stefan Strömberg, författare och nu aktuell med boken ”Mellan oss skapas världen – känslor och tankar om vår enda jord” som han skrivit tillsammans med Nette Wermeld Enström.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.