Nyheter

FN varnar för ”episkt lidande” i Sudan

Sudanesiska flyktingar sutanför ett fältsjukhus i Acre, Tchad, 15 augusti 2023.

Tio månaders väpnad konflikt har drivit 11 miljoner människor på flykt och utlöst massiv hungersnöd i Sudan.

SUDAN | Det finns ett ”episkt lidande” i Sudan säger FN, som under onsdagen rapporterade om en eskalerande humanitär kris i Sudan, där tio månaders väpnad konflikt har lett till världens största interna fördrivningskris och hot om massvält.

Striderna mellan rivaliserande militära fraktioner har tvingat nästan 11 miljoner människor från sina hem och lett till en akut brist på livsmedel. Enligt FN:s World Food Program riskerar människor att svälta ihjäl i områden isolerade av strider, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Läkare Utan Gränser beskriver situationen som ”absolut katastrofal”, med ett barn som dör av undernäring varannan timme i vissa läger, säger FN:s flyktingkommissionär Filippo Grandi, som nyligen besökte sudanesiska flyktingar i grannlandet Etiopien.

– Det internationella samfundet måste agera nu för att rädda liv och ge stöd till det sudanesiska folket, säger Grandi.

FN vädjar om 4,1 miljarder dollar i bistånd för att möta de akuta behoven, men tidigare finansieringsbrister har hindrat insatserna. Förra året fick FN endast 43 procent av de 2,5 miljarder dollar som begärdes för Sudan, vilket resulterade i minskade matransoner.

Konflikten har inte bara fördrivit miljontals människor utan också orsakat allvarliga skador på Sudans vattenförsörjning och hälsosystem. Tre fjärdedelar av hälsoinrättningarna har slagits ut, vilket ökar spridningen av sjukdomar som mässling, malaria och kolera.

FN:s humanitära chef, Martin Griffiths, uppmanar givarna att öka sitt stöd för att möta de akuta humanitära behoven i Sudan.

– Tio månader av konflikt har berövat folket i Sudan på nästan allt – deras säkerhet, deras hem och deras försörjning, säger han, och tillägger:

– Tack vare givarnas generositet kan vi tillhandahålla mat, skydd, rent vatten och utbildning för barn, bekämpa könsbaserat våld och hjälpa överlevarna. Men förra årets upprop gav mindre än hälften av de medel vi behöver för att kunna lindra lidandet. I år måste vi göra bättre ifrån oss.

Fakta: Konflikten i Sudan


Den 15 april 2023 utbröt våldsamheter mellan den sudanesiska armén (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) i Khartoum, Sudans huvudstad. Konflikten eskalerade efter en längre period av spänningar mellan grupperna, som började i samband med förhandlingar om omstrukturering av säkerhetsstyrkorna under en ny övergångsregering. Trots att dessa grupper tidigare hade samarbetat för att störta Sudans övergångsregering i oktober 2021, befann de sig nu i öppen opposition mot varandra.

Striderna spred sig snabbt från Khartoum till andra delar av landet, inklusive städer i Darfurområdet i västra Sudan, som länge har varit plågat av väpnade konflikter. Många av de handlingar som utförts av dessa grupper kan klassas som krigsförbrytelser enligt internationell lag. Det har rapporterats om allvarliga övergrepp, inklusive massvåldtäkter och etnisk rensning, särskilt från RSF:s sida, enligt flera källor och rapporter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.