Nyheter

Kidnappad av separatistgrupp i Västpapua väntas frisläppas

Free Papua Movement (OPM) släppte nya bilder och videor med kidnappade Philip Mehrtens onsdagen den 7 februari 2024.

En nyzeeländsk pilot, Phillip Mehrtens, som hållits som gisslan av rebellgruppen i Västpapua sedan februari förra året, förväntas släppas snart, enligt uttalanden från separatistkrigare. Trots att ingen specifik tidsram har angivits avslöjade rebellledaren inte exakt när frisläppandet kommer att ske

VÄSTPAPUA | Rebellerna i det Indonesienstyrda Västpapua har meddelat att de planerar att släppa Phillip Mehrtens, den nyzeeländske piloten som togs som gisslan för ett år sedan. Generalstabschefen för West Papua National Liberation Army (TPN-PB), Terianus Satto. Detaljer angående tidpunkten för frisläppandet förblev dock oklara, rapporterar the Guardian.

Nyheten kommer efter att Nya Zeelands regering intensifierade sina ansträngningar för att få Mehrtens frigiven. Vice premiärminister och utrikesminister Winston Peters uppmanade starkt till frisläppandet och betonade att Mehrtens fortsatta internering inte gynnar någon part. Trots att Mehrtens familj har valt att inte uttala sig om situationen, har rapporter indikerat att piloten har kunnat försäkra vänner och familj om sitt välmående vid tidigare tillfällen.

En talesperson för West Papua National Liberation Army, Sebby Sambom, förnekar dock att Mehrtens ska släppas.

– Vi utfärdar inget uttalande om utgivningen den 7 februari 2023, men vi kommer att tillkännage det senaste tillståndet för piloten”, säger Sebby till den indonesiska nyhetssajten Tempo.

Västpapuas polischef Mathius Fakhiri sa att ansträngningarna att befria Susi Air-piloten Philip Mark Mehrtens fortsatte genom att prioritera förhandlingar. För närvarande befinner sig Philip fortfarande i området Nduga Regency, Papuabergen.

Konflikten i Västpapua har uppmärksammats internationellt, med Mehrtens kidnappning som ett av flera incidenter som kastar ljus över den långvariga och dödliga konflikten i regionen. Trots att separatistgrupper har krävt självständighet från Indonesien, har konflikten blivit alltmer intensiv sedan 2018, med rapporter om ökade attacker och användning av mer sofistikerade vapen från självständighetskämparnas sida.

Samtidigt fortsätter den fredliga civila rörelsen för självständighet i regionen att kämpa mot det indonesiska styret. Medan de väntar på Mehrtens frisläppande hoppas många att det kan utgöra ett steg mot en fredlig lösning på den pågående konflikten i Västpapua.

Fakta: Västpapua och självständighetsrörelsen


Efter Indonesiens oberoende från Nederländerna 1949 tog landet kontroll över Västpapua från Nederländerna 1963, och 1969 genomfördes en kontroversiell folkomröstning kallad Act of Free Choice, där en liten grupp valda representanter röstade för att ansluta sig till Indonesien. Många ifrågasätter om röstningen var verkligt representativ för den västpapuanska befolkningens vilja.

Free Papua Movement (OPM) är en väpnad självständighetsrörelse som kämpar för Västpapuas oberoende från Indonesien. OPM grundades 1965 och har varit aktivt i flera årtionden, kämpande för självständighet och rättigheter för den västpapuanska befolkningen.

Konflikten mellan den indonesiska regeringen och OPM har varit långvarig och har lett till allvarliga människorättskränkningar och våldsamheter. Både väpnade konfrontationer och rapporter om övergrepp mot civila har präglat situationen i regionen.

Frågan om Västpapuas självständighet har fått internationell uppmärksamhet och stöd från vissa människorättsgrupper och organisationer runt om i världen. Även om få länder formellt stöder Västpapuas självständighet, har många uttryckt oro över människorättsläget i regionen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.