Startsida - Nyheter

Nyheter

Kvinnorna har rösträtt – men stoppas av männen

Den pakistanska aktivisten Robina Kausir arrangerade bussresor för att skjutsa kvinnor till vallokaler i valet 2018.

Byäldste och andra män vill hindra kvinnor från att delta när Pakistan nu går till val. Men samtidigt blåser nya vindar.
– Jag har blivit hårt åtgången men bryr mig inte, jag kommer att fortsätta kämpa, säger aktivisten Robina Kausir, som hjälper kvinnor att rösta.

PAKISTAN | Pakistan är känt för att långt före många västländer ha valt en kvinnlig premiärminister, Benazir Bhutto 1988. Men landet är också omtalat för patriarkala traditioner, där byäldste – oftast gamla män – styr livet i byarna.

60-åriga Naeem Kausir har varit rektor, och har sex universitetsutbildade döttrar. Men hon berättar för nyhetsbyrån AFP:s utsända att byrådet där hon bor har förbjudit kvinnors röstande.

– Det kan vara maken, pappan, en son eller en bror, som tvingar kvinnan, säger hon.

– Dessa män saknar modet att låta kvinnor utöva sina rättigheter.

Religiösa argument

Detta trots att rösträtten är inskriven i grundlagen, och valmyndigheten ECP hotat att ogiltigförklara siffror från valkretsar där kvinnor tvingats stanna hemma.

Enligt den juridiska experten Fatima Tu Zara Butt har konservativa män ofta religiösa argument för att bara män ska delta i val – trots att islam inte har några hinder för att kvinnor ska rösta.

– Oavsett hur utbildade och finansiellt självständiga kvinnor i Pakistan är, så kan de bara fatta beslut med ”stöd” av männen, säger hon till AFP.

Så oavsett vad lagen säger kan byäldste hota kvinnor med exempelvis skilsmässa – en stor skam i Pakistan, som också innebär att man kan tvingas bort från sina barn.

Berättar om bråk

Men hur har det blivit så? När AFP:s utsända frågar invånare i byn Dhurnal i Punjab hänvisar de till en tradition med minst 50 år på nacken.

– En byäldste slog fast att om män gick och röstade, och kvinnor också gav sig av, vem skulle ta hand om hushållet och barnen? säger Malik Muhammad, som sitter i byrådet.

Det bedömdes som onödigt.

Affärsinnehavaren Muhammad Aslam berättar om ett bråk vid en vallokal för länge sedan, och menar att röststoppet ska skydda kvinnor från sådana våldsamheter.

– Dessa män ingjuter rädsla i sina kvinnor – många hotar sina fruar, säger aktivisten Robina Kausir.

Ordnade minibuss

Själv har hon dock stöd av sin make, och märker en attitydförändring även i traditionellt styrda byar som Dhurnal. För det tackar hon bland annat bättre informationsspridning via mobiltelefoner och sociala medier.

Redan i förra valet, 2018, trotsade Robina Kausir förbudet och ordnade en minibuss för att skjutsa kvinnor till vallokalerna. Hon fick inte med sig många, men tillräckligt för att se det som en framgång – och att satsa på samma service igen till denna veckas val.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för allas rätt att rösta.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.