Nyheter

Netanyahu avvisar Hamas förslag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Terrorstämplade Hamas har föreslagit en plan för vapenvila i Gaza. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvisar förslaget.
– Vi är på väg mot en total seger, säger han vid en presskonferens.

ISRAEL | – Det finns ingen annan lösning, säger Benjamin Netanyahu.

Han säger att alla avtal som ger Hamas någon form av kontroll över Gaza är helt uteslutna.

Att gå med på Hamas förslag skulle inte leda till att gisslan släpptes. I stället skulle det bara innebära en ny massaker, enligt Netanyahu.

Han säger också att den israeliska armén har fått order om förbereda sig på att gå in gränsstaden Rafah i södra Gazaremsan.

135 dagar

Hamas utspel är ett svar på ett förslag från qatariska och egyptiska medlare förra veckan, som stöds av USA och Israel.

Hamas plan är uppdelad i tre faser under vilka Hamas släpper gisslan i utbyte mot palestinier i israelisk fångenskap. Det går ut på att under tiden få ett stopp på striderna i Gaza i 135 dagar och därefter få slut på kriget, rapporterar medier som tagit del av ett utkast av Hamas förslag.

Under onsdagen har USA:s utrikesminister Antony Blinken diskuterat situationen med Benjamin Netanyahu i samband med ett besök i landet.

Ny förhandlingsrunda

Blinken anser fortfarande att det är möjligt att få till stånd en vapenvila mellan Israel och Hamas så att gisslan kan släppas, säger han efter Netanyahus presskonferens.

– Vi kommer att arbeta obevekligt med det.

Blinken säger också att han varnat Netanyahu och dennes regering för handlingar och uttalanden som riskerar att öka spänningarna. Han uppmanar också Israel att värna civila vid en insats i Rafah.

På torsdagen inleds en ny förhandlingsrunda i Kairo under ledning av Egypten och Qatar, enligt källor till AFP.

Vädjan från frisläppta

Över 200 israeler tillfångatogs i Hamas terrorattack den 7 oktober. Sex av dem som frisläppts sedan dess höll på torsdagen en egen pressträff, där de vände sig till det israeliska styret:

”Vi har nått sanningens ögonblick då vi måste bestämma vem som skall leva och vem som skall dö. Priset är högt, men priset för att överge dem kommer att vara en skamfläck för kommande generationer”, sade de i ett uttalande som lästes upp under presskonferensen, rapporterar Haaretz.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.