Nyheter

Rysk krigskritiker får inte utmana Putin

Boris Nadezjdin blev nekad att ställa upp i presidentvalet av valmyndigheten i Moskva på torsdagen.

Den krigskritiske ryske presidentaspiranten Boris Nadezjdin stoppas från att ställa upp i valet.
Den ryska valmyndigheten säger sig ha hittat felaktigheter i de namnlistor han har lämnat in.

RYSSLAND | Valmyndigheten i Moskva meddelar att flera tusen av de underskrifter som Nadezjdin och hans medarbetare har samlat in är ogiltiga och att han därmed inte har tillräckligt många för att få ställa upp i presidentvalet.

”Vi genomförde insamlingen öppet och ärligt – hela världen kunde se köerna vid vårt högkvarter och vid insamlingsplatserna”, skriver Boris Nadezjdin i sociala medier.

Han beskriver beslutet att kandidera som det viktigaste han har fattat och understryker att han inte är beredd att kliva tillbaka. Valmyndighetens beslut kommer att överklagas till Rysslands högsta domstol, skriver Nadezjdin.

Ovanlig opposition

Uppslutningen kring den mångårige politikern Boris Nadezjdin väckte stor uppmärksamhet efter att han vid årsskiftet meddelade att han ville utmana Vladimir Putin.

Som vid många tidigare ryska val väckte hans kandidatur frågor, eftersom det politiska systemet i de allra flesta avseenden styrs från Kreml: Var han en riktig utmanare eller en som har släppts fram som en lämplig sparringpartner till Vladimir Putin?

Oavsett ringlade långa köer i städer och orter över hela Ryssland, då människor som vill se någon form av förändring beslutade att åtminstone se till att Nadezjdin skulle få ställa upp i valet, vilket i sig var en ovanlig motståndshandling i det alltmer repressivt styrda landet. Många exiloppositionella förespråkade också detta som strategi.

Oberoende ryska medier har fört vidare citat från källor nära Kreml som säger att Boris Nadezjdin först ansågs vara en passande motkandidat i valet, men att ett förtäckt stöd snabbt drogs tillbaka när han blev mer högljudd i sin kritik mot kriget och Putin.

Sades ha god marginal

Den sista januari kom Boris Nadezjdin och hans medarbetare till den federala valmyndighetens högkvarter i Moskva med mängder av lådor som sades innehålla fler än 208 000 ryska medborgares signaturer, vilket skulle ge dem god marginal.

Enligt valmyndigheten har endast 95 587 underskrifter kunnat godkännas, rapporterar Rysslands statsstyrda medier. En begäran om att förlänga tidsfristen med två dagar avslogs.

Presidentvalet i Ryssland hålls mellan den 15 och 17 mars. Tre kandidater har godkänts utöver Vladimir Putin och de företräder partier som är del av systemet och den Kremlstyrda statsduman.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.