Nyheter

Ugandiska klimataktivister inför rätta

Man attackeras av polis i samband med protest mot oljeledningen Eocop.

Elva universitetsstudenter från Uganda står inför rätta efter en månad av påstådd misshandel och godtyckligt fängslande i samband med deras protest mot byggandet av en omstridd oljeledning i Östafrika. De unga aktivisterna, anklagade för att ha stört ordningen, riskerar upp till ett års fängelse om de blir dömda.

UGANDA | De ugandiska klimataktivisterna, vars fredliga demonstrationer tog en våldsam vändning den 15 december när de arresterades av beväpnade poliser, hävdar att de endast försökte sprida medvetenhet om de skadliga effekterna av fossilbränslen och klimatförändringarna. En av de gripna, 26-årige Abdul Aziz Bwete, berättar om brutala övergrepp han och hans kamrater upplevde:

– Polisen var väldigt arg och anklagade oss för att uppvigla till våld och försöka störta regeringen.”

De unga aktivisterna, som höll plakat och talkörer för klimaträttvisa, greps av polisen utan några tecken på våldsamhet från deras sida. Trots internationell uppmärksamhet och fördömanden har ugandiska myndigheter inte svarat på kritiken. Aktivisterna tillhör Justice Movement Uganda, en ungdomsledd påtryckningsgrupp som genomför utbildningskampanjer i frågor som inkluderar plast för engångsbruk, sanitet och klimaträttvisa, rapporterar the Guardian.

Rättsliga experter och FN-tjänstemän har påpekat det orättvisa i att använda breda och diskriminerande brottsanklagelser mot fredliga aktivister, och kräver att de ska friges omedelbart. Trots påtryckningar från internationella aktörer, inklusive EU, fortsätter klimataktivisterna och deras försvarare att möta hot och trakasserier från myndigheterna.

– Ett mönster växer fram från Uganda där studenter som fredligt förespråkar för skydd av mänskliga rättigheter och mildring av klimatförändringar arresteras och kriminaliseras med våld … ostraffat, säger Mary Lawlor, FN:s specialrapportör för människorättsförsvarare.

Det pågående rättsliga förfarandet har kastat ljus över den svåra situationen för dem som motsätter sig den multinationella oljeledningen, som om den färdigställs förväntas orsaka enorma koldioxidutsläpp och skada ekosystemet.

Aktivisterna åtalades formellt för allmän olägenhet, ett brott som har kritiserats mycket av juridiska experter som diskriminerande, används för närvarande mot klimaträttsaktivister och vid HBTQ-anklagelser.

Oljeledningen East Africa Crude Oil Pipeline (Eacop) är ett fossilbränsleprojekt på dryga 50 miljarder kronor som stöds av det franska konglomeratet TotalEnergies och ett kinesiskt nationellt oljebolag, som såväl som regeringarna i Uganda och Tanzania. När den är färdigbyggd kommer Eacop att sträcka sig närmare 150 mil från västra Uganda till Tanzanias östra kust, varifrån oljan kommer att exporteras till internationella köpare. Projektet kommer att generera uppskattningsvis 379 miljoner ton CO 2 under dess 25-åriga livslängd.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev