Prenumerera

Logga in

Nyheter

Utredning om Nord Stream-sabotaget nedlagd

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferat från Kustbevakningens flygplan.

Efter månader av intensiv undersökning har åklagarmyndigheten kommit fram till att Sverige saknar jurisdiktion för att fortsätta utredningen. Detta meddelade åklagare Mats Ljungqvist, som lett arbetet.

SVERIGE | I ett uttalande förklarade åklagare Mats Ljungqvist att resultatet av utredningen är att Sverige inte har någon juridisk jurisdiktion och utredningen är därför nedlagd, rapporterar tyska Zeit.

Riksåklagaren har av sekretessskäl avstått från att kommentera samarbetet med andra länders myndigheter. Dock har material överlämnats till tyska myndigheter för eventuella fortsatta utredningar.

Utredningen startade efter flera explosioner nära danska Bornholm i september 2022. Misstankar om sabotage riktades snabbt mot Nord Streams gasledningar. Undersökningar inleddes i Sverige, Tyskland och Danmark. Explosiva rester påträffades på platsen, men gärningsmännens identitet förblev oklar.

Som respons på incidenten vände sig Tyskland, Danmark och Sverige till FN:s säkerhetsråd. De uppgav att en misstänkt segelbåt användes för att transportera sprängämnen som användes vid sabotageförsöken. Men frågan om gärningsmännens identitet förblev obesvarad.

Före leveransstoppet försåg Nord Stream 1-rörledningen Tyskland och andra europeiska länder med naturgas från Sibirien. Nord Stream 2 togs aldrig i drift på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, vilket ytterligare komplicerade situationen.

Utredningen kastar en skugga över gasledningarnas säkerhet och påminner om de geopolitiska riskerna i energiförsörjningen till Europa.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.