Prenumerera

Logga in

Nyheter

Klimatkrisen hotar finanssektorn och kapitalismens framtid

Person går förbi klotterad text som lyder Burn capitalism.

Klimatförändringarna riskerar att göra stora delar av finansvärlden obrukbar, varnar Günther Thallinger, styrelseledamot i det globala försäkringsbolaget Allianz SE. Redan nu drar försäkringsbolag sig ur klimatskadade regioner – och utan försäkring hotas hela det kapitalistiska systemet.


KLIMAT | Finanssektorn närmar sig en brytpunkt där klimatförändringar gör många ekonomiska funktioner omöjliga, enligt Günther Thallinger. Han sitter i styrelsen för Allianz SE, ett av världens största försäkringsbolag, och har i ett uppmärksammat inlägg på Linkedin varnat för att extrema väderhändelser leder till enorma kostnader som i sin tur gör det svårt att försäkra utsatta områden.

– Vi närmar oss snabbt temperaturnivåer – 1,5 grader, 2 grader, 3 grader – där försäkringsbolag inte längre kommer att kunna erbjuda täckning för många av dessa risker, skriver han. 

– Matematiken går sönder: premierna som krävs överstiger vad människor eller företag kan betala. Detta händer redan. Hela regioner blir oförsäkrade. Som exempel nämner han företag som lämnat Kaliforniens marknad på grund av de återkommande skogsbränderna.

Günther Thallinger, som även är ordförande i företagets investeringsstyrelse och tidigare chef för Allianz Investment Management, pekar på att bristen på försäkring skapar en dominoeffekt inom ekonomin. Konsekvenserna påverkar enligt honom allt från bostäder och infrastruktur till jordbruket och industrin.

Thallinger menar att världen redan nu bevittnar hur marknaderna kommer att få stigande priser, snabbt och brutalt. 

– Så här ser ett klimatdrivet marknadsmisslyckande ut.

Han förklarar att ekonomiskt värde försvinner från finansiella räkenskaper i utsatta regioner som kustområden, torra landskap och skogsbrandsdrabbade platser.

Enligt Thallinger är tanken på att människor ska kunna anpassa sig till ökade klimatpåverkan missvisande. 

– Det finns inget sätt att ”anpassa sig” till temperaturer bortom mänsklig tolerans… Hela städer byggda på översvämningsslätter kan inte bara ta sig upp och röra sig uppför.

Vid tre graders uppvärmning blir skadorna enligt Thallinger så omfattande att inga försäkringar, statliga insatser eller anpassningsåtgärder räcker. 

”Finanssektorn som vi känner den upphör att fungera. Och med den upphör kapitalismen” att vara lönsam.”

– Det betyder inga fler bolån, ingen ny fastighetsutveckling, inga långsiktiga investeringar, ingen finansiell stabilitet. Finanssektorn som vi känner den upphör att fungera. Och med den upphör kapitalismen som vi känner den att vara lönsam.

Men det finns fortfarande möjligheter att agera, enligt Thallinger. 

– Den goda nyheten är att vi redan har teknologin för att byta från fossil förbränning till nollutsläppsenergi. Det enda som saknas är hastighet och skala. Det här handlar om att rädda villkoren under vilka marknader, finanser och civilisationen själv kan fortsätta att fungera.

Han understryker att lösningen måste komma från systemet självt: kapitalismen måste bli drivkraften bakom klimatomställningen genom att jämställa hållbarhetsmål med finansiella mål.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.