
Regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi får skarp kritik av Klimatpolitiska rådet, som varnar för att strategin riskerar att motverka Sveriges klimatmål. I ett brev kräver rådet att strategin anpassas för att nå nettonollutsläpp till år 2045.
SVERIGE | Klimatpolitiska rådet har i ett brev till landsbygdsminister Peter Kullgren och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari framfört att Livsmedelsstrategi 2.0 måste utvecklas för att vara i linje med Sveriges klimatmål. Kritiken gäller främst att strategin fokuserar på ökad produktion och export utan att redovisa hur detta ska förenas med klimatambitionen om nettonollutsläpp.
– Samtidigt konstaterar vi i Klimatpolitiska rådet att en avgörande komponent saknas i strategin: hur denna ökade produktion ska ske i linje med Sveriges klimatmål, skriver rådet i sitt brev, som Tidningen Global har tagit del av.
I den senaste rapporten från mars i år understryker Klimatpolitiska rådet jordbrukets betydande klimatpåverkan. Enligt rådet riskerar avsaknaden av ett klimatintegrerat angreppssätt att undergräva såväl klimatmålen som jordbrukets framtida konkurrenskraft. Det lyfts även fram att det finns möjliga synergier mellan produktionsökning, klimatomställning, folkhälsa och biologisk mångfald som borde tas till vara.
Trots att regeringen i strategin prioriterar robust livsmedelsförsörjning och ökade exportmöjligheter, anser rådet att klimatet inte vägs in tillräckligt.
– Det övergripande målet om noll nettoutsläpp 2045, som riksdagen enats om, innebär att även jordbruket måste öka sitt bidrag till klimatomställningen. Utan en strategi som integrerar klimatmålen, riskerar Sverige att missa klimatmålet samtidigt som jordbrukets långsiktiga robusthet och konkurrenskraft försvagas, skriver rådet.
Slutligen riktar rådet kritik mot den förda politiken i stort och menar att den inte ger tillräckliga förutsättningar för jordbrukets klimatomställning.
– Den förda politiken hittills saknar såväl en tydlig målbild som tillräckliga incitament för jordbrukets klimatomställning. Det gäller tyvärr även Livsmedelsstrategin 2.0., skriver Klimatpolitiska rådet.