Flickor så unga som nio år kan komma att giftas bort, efter att Iraks parlament har klubbat en ny lag som ger religiösa trossamfund makt att styra över äktenskaps- och arvsfrågor istället för statliga lagar.
IRAK | – Det här blir slutet på kvinnors och barns rättigheter i Irak, säger advokat Mohammed Juma som är en av den nya lagens mest framträdande kritiker till The Guardian.
Dagens åldersgräns för giftermål är 18 år, enligt Iraks äktenskapslag från 1959. Efter parlamentets nya beslut kan barn så unga som nio år komma att giftas bort, om de är shiamuslimer, eller 15 om de är sunnimuslimer. Något som “legaliserar våldtäkt av barn”, enligt aktivister som protesterat i landet sedan utkastet till lagen offentliggjorts.
Lagen har drivits igenom av i huvudsak shiitiska parlamentsledamöter, som ser förändringarna som ett sätt att ”anpassa lagen till islamiska principer och minska västvärldens inflytande på den irakiska kulturen”, enligt TT-AP/SvD.
Shiamuslimer är i majoritet i Irak, och 28 procent av landets flickor gifts redan i dag bort före de fyllt 18, trots att barnäktenskap har varit förbjudet i lag. Det visar en FN-rapport från 2023. Barnäktenskapen har gjorts möjliga genom ett kryphål i lagen – oregistrerade äktenskap – något som har ökat kraftigt i Irak under de senaste 20 åren, enligt FN-förbundet.
Lagändringen innebär ett allvarligt hot mot flickors rättigheter, och ökar risken att de utsätts för sexuellt och fysiskt våld, liksom försämrad hälsa och försämrad tillgång till utbildning och arbete, enligt FN-förbundets sakkunniga.
Även själva förfarandet där lagen antogs har fått kritik då den ska ha klubbats utan någon egentlig omröstning, något som fick parlamentsledamöter att lämna rummet i protest mot den farsartade situationen, uppger ledamoten Nour Nafe på X, enligt AFP.