Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU blundar för Melonis postfascistiska politik 

Donald Trump och Giorgia Meloni skrattar

EU-ledare hoppas på Italiens premiärminister Giorgia Meloni som en möjlig länk mellan Europa och USA. Meloni, som leder det postfascistiska partiet Italiens bröder, har sedan länge haft goda relationer med expresident Donald Trump och hans MAGA-rörelse. Samtidigt som hennes inflytande växer på den globala scenen, uttrycker människorättsorganisationer oro över en tilltagande urholkning av demokratin i Italien.

EU | När Trump skapat handelskaos och osäkerhet kring Nato och Ukraina sätter många EU-ledare nu sitt hopp till att Donald Trumps bundsförvant i EU, Giorgia Meloni, ska kunna mjuka upp den amerikanske presidenten. Meloni är den första ledaren för ett EU-land som besökt Vita huset efter att USA inlett sitt handelskrig mot världen, med tullar på stål och aluminium och hans hot om övergripande tullar på 25 procent mot EU. Trump har gett EU 90 dagar på sig att förhandla om de nya tullarna.

Från mötet med Trump har inga konkreta uppgifter om förhandlingarna kommit ut, mer än Trumps utspel om att EU och USA ”100 procent säkert kommer nå ett handelsavtal”. Samtidigt lovade Meloni att Italienska företag ska ”investera miljarder i USA”.

Meloni bjöd även in Trump till Rom och under påskhelgen var USA:s vicepresident JD Vance i den italienska huvudstaden för att bland annat träffa Meloni.

Giorgia Melonis parti Italiens bröder är direkta arvtagare till den italienska fascistdiktatorn Benito Mussolinis parti, och hon är själv uppmärksammad för att tidigt i karriären beskrivit Mussolini som en “bra politiker: “Allt han gjorde, gjorde han för Italien. Vi har inte haft några politiker som honom de senaste 50 åren.”

Giorgia Meloni har sedan dess, likt många andra politiker med ett fascistiskt förflutet, tonat ned den mest extrema retoriken. Men liksom många av Italiens bröders systerpartier, inte minst Sverigedemokraterna, accepteras mer extrema politiker i deras partier och omkrets.

I EU-sammanhang har Giorgia Meloni samtidigt blivit allt mer omhuldad och beskrivs inte sällan som en moderat politiker. Italienkännaren Anders Bergman, som följer italiensk politik och har skrivit en rad böcker om den italienska extremhögern, säger att många missar vad som sker i Italien.

– Hur EU-ledare än väljer att beskriva henne nu, så är det ett faktum att hon företräder ett postfascistiskt parti. Hon driver en väldigt hård linje mot hbtq-personer. Hon har vägrat skriva under EU-avtal som syftar till att skydda minoriteters rättigheter och är uttalat homofob samt motsätter sig samkönade äktenskap, säger Anders Bergman.

– Hon förespråkar en strikt syn på familjen, där den kristna kärnfamiljen med en man i maktposition är idealet, fortsätter han.

På hemmaplan har Meloni infört lagar om att inga födelseattester med samkönade föräldrar ska tillåtas, och hon motsätter sig abort. Hon verkar även för att förändra den italienska konstitutionen för att tilldela premiärministern utökad makt genom att ge premiärministerns parti majoritet i parlamentet oavsett valresultat.

Organisationer för pressfrihet och även EU:s egna rapporter varnar för att pressfriheten är under attack i Melonis Italien. Rapporten lyfter fram politiskt inflytande över medier, rättsliga hot mot journalister och försök att begränsa insyn i rättsprocesser. Trots skyddsregler för public service kvarstår ”utmaningar” kring styrning och finansiering. Kommissionen varnar också för att hoten mot journalister ökar. Kommissionen noterar även en ökning av rättsprocesser som används för att tysta journalister.

Meloni har avfärdat kritiken och säger att rapporten bygger på ”falska nyheter” spridda av “vänsterinriktade tidningar”. Efter uttalandet publicerade regeringsvänliga medier listor över journalister som beskrivs som ”anti-Meloni”. Giorgia Meloni har även, trots att italienska domstolar förklarat att det är olagligt, lovat att deportera migranter till läger som byggts i Albanien. Meloni menar att regeringen har ett folkligt mandat att gå emot domstolarna.

Kritiker menar nu att EU blundar för Melonis politik på hemmaplan för att ha henne som brygga till Trump-administrationen. EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen har tidigare förklarat att hon vill samarbeta med Meloni i Europaparlamentet och nu hoppas man få nytta av Melonis nära kontakt med Donald Trump och ledande personer inom hans administration. Innan mötet med Trump hade också Van Der Leyen ett möte med Meloni.

Melonis kontakter med Trump går långt tillbaka. Hon var bland annat inbjuden som gäst till Donald Trumps presidentinstallation. Hon har även flera gånger mött Elon Musk, som hon förhandlar med om ett miljardavtal för att få tillgång till hans satelliter i Starlink. Meloni har även försvarat Musks kampanjande för det tyska högerextrema partiet AfD. Hon menar att det inte är ”farligt för demokratin”, utan pekar istället på miljardären George Soros och hans stiftelse som det verkliga hotet mot demokratin.

Den amerikansk-judiske finansmannen och filantropen George Soros återkommer i moderna antisemitiska konspirationsteorier där han anklagas för att splittra länder inifrån genom att ge stöd till invandring och liberal politik.

Giorgia Meloni har dessutom försvarat Donald Trumps utspel om att annektera Grönland och hans hot om att Kanada ska bli en amerikansk delstat. Hon menar att hans utspel är “kraftfulla meddelanden till andra globala aktörer och inte fientliga handlingar.”

En syn som går tvärtemot vad EU har gett uttryck för. Frankrikes president Emmanuel Macron var också till en början skeptisk till Melonis möte med Trump och menade att det riskerade att splittra EU:s enighet. Men nu har tonen mjuknat. Frankrikes regeringstalesperson Sophie Primas säger nu att “de välkomnar alla försök att etablera kontakt med Trump.” Anders Bergman varnar för att förvänta sig att Meloni ska driva EU:s linje i mötet med Trump.

– Hon har stöttat Donald sedan han kom till makten 2016. Så jag tror det är vanskligt av EU att sätta sitt hopp till henne. Man hoppas på fel person. Hon känner de här personerna väl och var nyligen på den ultrakonservativa CPAC-konferensen i USA, och hon har hela tiden sagt att man ska blidka Trump, säger Bergman.

På samma konferens som Meloni deltog på gjorde Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon en Hitlerhälsning. Något som Meloni inte velat kommentera, säger Bergman.

– Jag tror EU:s ledare är naiva om de inte ifrågasätter var hennes lojalitet ligger. Precis det som vi ser hända i USA – med att montera ner civilsamhället, ta kontroll över myndigheter och försöka ta kontroll över rättsväsendet – vill hon genomföra på hemmaplan, säger Bergman.

Anders Bergman menar att Italien och Giorgia Meloni är en förebild för Trumps auktoritära politik och snarare kan understödja Trumps agenda.

– Italien har länge varit ett slags ideologiskt laboratorium för den yttersta högern – en plats där olika extrema och udda idéer har vuxit fram och testats. De har sedan andra världskriget påverkat extremhögern i hela Europa, och inte minst så kallade tänkare runt Donald Trump, säger Bergman.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.