Prenumerera

Logga in

Nyheter

Mindre skräp på Europas stränder – Östersjön sticker ut

Strandliv och fiske är två källor till marin nedskräpning.

Under de senaste fem åren har mängden skräp – främst plast – minskat med nästan en tredjedel på Europas stränder, och en ännu större minskning syns kring Östersjön, visar en ny rapport. Detta trots att vi använder allt mer plast.

MILJÖ | Mängden plastavfall som Europas invånare ger upphov till ökar stadigt. Plast är också det vanligaste marina skräpet i våra hav, och ett stort miljöproblem för både djur och människor.

Men under de senaste fem åren har skräpmängden på Europas stränder minskat tydligt, visar en rapport från EU-kommissionen som undersökt tidsrymden 2015/2016–2020/2021.

Den genomsnittliga minskningen av skräp på Europas stränder var 29 procent. I Nordsjön är minskningen 13 procent, i Svarta havet 30 procent och Medelhavet 38 procent. Men den största minskningen syns i det hav som omger större delen av Sveriges kust, Östersjön. Där hittades 45 procent mindre skräp vid den senaste mätningen än fem år tidigare.

Totalt har 253 stränder undersökts, och skräp i det här fallet räknas som föremål större än 2,5 centimeter, så mikroplaster ingår inte.

Mängden engångsförpackningar av plast som hittades på stränderna har minskat med 40 procent i genomsnitt i Europa, och plastpåsar med 20 procent. Skräp som härstammar från fiskeindustrin har minskat med 20 procent.

Att skräpmängden minskar är enligt EU-kommissionens rapport ett resultat av medvetna ansträngningar på internationell, nationell och regional nivå till följd av ett EU-gemensamt initiativ med bindande regler om att främja unionens marina miljö,  ”Ramdirektivet för marin strategi”, som blev svensk lag 2010.

EU har en vision om noll nedskräpning till 2050. I och med de minskade skräpmängderna är unionens delmål om att halvera mängden plastavfall i havet mellan år 2021 och 2030 inom räckhåll, enligt kommissionen.

Men att trenden är positiv är inte skäl att slappna av – mängden skräp på våra stränder är fortfarande hög: i genomsnitt hittades 203 skräpföremål per hundra meter strand.

Varifrån kommer skräpet i havet?

Majoriteten av det marina skräpet kommer från land, där turism och annan rekreation är en stor bidragande källa. Förpackningar och engångsartiklar som slängs eller glöms kvar på stränder och klippor hamnar i havet. Även nedskräpning i städer förs ut till havet via vindar och vattendrag. Brister i avfallshanteringen orsakar också marint skräp.

Andra källor till marin nedskräpning är kommersiell sjöfart, fiske- och fritidsbåtar och havsbaserade aktiviteter som fiskodlingar, vindkraft, oljeriggar och gasinstallationer.

Plastföremål utgör den största delen av det marina skräpet. Det kan bestå av allt från mikroskopiska partiklar till större föremål såsom tunnor, fiskeredskap och kasserade fritidsbåtar.

Plast är problematiskt då naturen inte kan bryta ner materialet helt och hållet. Istället bryts den bara ner i mindre och mindre fraktioner tills vi inte längre kan se den med blotta ögat.

Havs- och vattenmyndigheten
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.