DEBATT | I över ett år har kriget i Gaza pågått, och alltfler röster hörs för hur nödvändigt en vapenvila är, för att i nästa steg arbeta för en bestående fred. Nu senast i förra veckan har Israel röstat igenom en lag som hindrar FN:s hjälporganisation Unrwa att hjälpa palestinska flyktingar. Lagen förbjuder organisationen från all form av hjälp. FN:s säkerhetsråd har efter detta riktat skarp kritik mot Israel. Omvärlden måste hörsamma och agera efter FN:s uppmaning.
Vilken punkt behöver nås för att fler länder och organisationer med allvar ska rikta krav till Israel om att lägga ned sina vapen? Nöden i Gaza är total och ändå tvekar omvärlden att agera alltför kraftfullt.
Man kan tycka att Svenska kyrkans inställning i frågan torde vara betydelselös i det stora hela, och att vi är alltför små för att kunna agera med relevans. Men Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med drygt 5,5 miljoner medlemmar. Svenska kyrkan har en röst för fred som vi inte använder tydligt när det kommer till Israels krig i Gaza.
Rädslan att arbeta och kräva ett vapenembargo mot Israel ökar får antisemitismen i Västeuropa att öka.
Christer Mattsson, Robin Andersson Malmros och Morten Sager vid Segerstedtinstitutet skriver i sin rapport ”Antisemitism i Sverige efter den 7 oktober”:
”Antisemitism handlar inte om vad judar är eller gör, utan om antisemitiska fantasier om judar.”
Legitim kritik mot Israel är inte detsamma som antisemitism. Detta behöver klargöras och Svenska kyrkan har en viktig röst i denna fråga som inte används.
Rädslan för att framstå som antisemitisk bakbinder alltför många att agera för fred, både för det israeliska folket och för palestinier. Antisemitism kommer att öka om inte rösten för fred och vapenvila är större. Där har Svenska kyrkan ett ansvar att förkunna fred ur det kristna perspektivet, att vi är en enda mänsklighet.
***
Nathalie Olivefalk
Präst och kaplan i Svenska kyrkan i Gävle