Prenumerera

Logga in

Nyheter

Pressfriheten i fritt fall – ny bottennotering 

Jimmie Åkesson gör citattecken

För första gången sedan Reportrar utan gränser började mäta pressfriheten år 2002 har det globala pressfrihetsindexet fallit under femtiofem poäng. Organisationens karta för 2025 visar en allt mer alarmerande verklighet: villkoren för journalister är dåliga i hälften av världens länder och färre än en procent av världens befolkning lever i ett land där pressfriheten klassas som god.

PRESSFRIHET | Ekonomin lyfts i årets rapport fram som den främsta orsaken till nedgången. I över åttiofem procent av världens länder kämpar medierna för sin överlevnad. Nästan en tredjedel av alla redaktioner har tvingats lägga ned eller gå i exil – ofta som följd av finansiella kriser eller ökad politisk inblandning.

– Vi ser hur mediernas ekonomi håller på att erodera sönder. Det är ett mycket allvarligt hot mot journalistiken. Att bedriva journalistik kostar pengar, men en stor del av pengarna har försvunnit till techjättarna. Det drabbar journalistiken och medborgarnas rätt till information, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, RSF, Sverige.

Teknikplattformarnas annonsmodeller pekas ut som en avgörande faktor – de dränerar traditionella medier på intäkter, vilket lett till underfinansierade redaktioner och ökad självcensur. Även ägarkoncentration, otydliga regler för offentligt stöd och kommersiella eller politiska agendor hos medieägare hotar journalistikens oberoende, både i demokratier och auktoritära stater.

Situationen i enskilda länder visar stora skillnader. Norge behåller sin förstaplats i indexet, med toppbetyg i alla fem indikatorer. Sverige ligger kvar på en relativt hög nivå men har passerats av Nederländerna och Estland. Samtidigt försämras det svenska medieklimatet, med omfattande uppsägningar, hot på nätet och politiska attacker mot medier. Ett exempel är EU-valrörelsen där Jimmie Åkesson gick till angrepp och kallade TV4:s Kalla Fakta-avslöjande för en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation”.

I andra delar av världen är läget betydligt mer kritiskt. I Gaza har journalistiken i praktiken utplånats, med nästan tvåhundra döda mediearbetare – varav minst 43 medan de rapporterade. RSF anklagar Israel för att medvetet skapat ett informationsvakuum där sanningen blir krigets första offer.

Rapporten visar att antalet länder där journalistiken är i ”mycket allvarlig fara” ökat från trettiosex till fyrtiotvå. Bland de nytillkomna märks bland annat Uganda, Jordanien, Etiopien och Hongkong – där situationen alltmer liknar den i Kina, världens största fängelse för journalister.

USA:s tillstånd oroar även det. Enligt rapporten har situationen för medier försämrats kraftigt efter Donald Trumps återkomst som president. När Donald Trump drog in finansieringen till Voice of America och Radio Free Europe förlorade 400 miljoner människor tillgång till oberoende nyheter över en natt. Ett direkt angrepp på pressen.

Pressfriheten är också hotad i flera demokratier med hög ranking. I Australien, Kanada och Finland minskar mångfalden till följd av allt mer koncentrerade mediemarknader. I Ryssland styrs alla medier i praktiken av staten eller Kremltrogna oligarker. I Ungern används statliga annonsmedel som politiskt styrmedel mot oberoende röster.

Samtidigt finns ljuspunkter. I Latinamerika märks framsteg i Brasilien efter att Jair Bolsonaro lämnat makten. I kontrast har läget i Argentina snabbt försämrats. President Javier Milei har återkommande attackerat journalister och monterat ner public service – vilket gör medborgarna mer utlämnade åt desinformation och propagandaspridning.

– För att garantera frihet, oberoende och mångfald i dagens medielandskap krävs stabila och transparenta ekonomiska villkor. Fri press kan inte existera utan ekonomiskt oberoende. När nyhetsmedier är ekonomiskt ansträngda dras de in i en kapplöpning för att locka publik på bekostnad av kvalitetsrapportering. Medier måste ha ekonomiska villkor som främjar journalistik och säkerställer produktion av tillförlitlig information, vilket i sig är kostsamt. Mediernas ekonomiska oberoende är en nödvändig förutsättning för att säkerställa fri, trovärdig information som tjänar allmänintresset, säger Anne Bocandé, redaktionell chef på RSF.

Rapporten från Reportrar utan gränser 2025 sätter pressfriheten i sitt allvarligaste läge på över två decennier. Demokratins framtid, konstaterar organisationen, är intimt knuten till journalistikens möjligheter att arbeta fritt, säkert och ekonomiskt hållbart.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.