Carlos Filipe Ximenes Belo, ledande aktör för Östtimors självständighet och kamp mot Indonesiens ockupation mellan 1975 och 1999, anklagas för pedofili och grovt maktmissbruk av sin position som katolsk biskop, avslöjar den nederländska tidningen Groene.
ÖSTTIMOR | Biskop Carlos Filipe Ximenes Belo mottog Nobels fredspris 1996 tillsammans med Östtimors nuvarande president José Ramos-Horta – och blev en ledande symbol och aktör i landets kamp mot Indonesiens ockupation och självständighet 1999.
Tjugo år efter det att FN överlämnade administrationen av Östtimor till invånarna själva briserar en skandal med potentiellt politiska dimensioner: flera vittnen har i ett avslöjande i Groene pekat ut biskop Ximenes Belo som pedofil och uppger att de själva blev utsatta för sexuella övergrepp som minderåriga i Östtimors huvudstad Dili.
Enligt ett vittne, Roberto, ska Ximenes Belo ha valt ut honom i samband med en kyrkofest på 1990-talet och tagit med honom till sin privata kammare senare på kvällen. Roberto somnade och vaknade av att biskopen våldtog honom.
– Tidigt på morgonen skickade han iväg mig. Jag var rädd för det var fortfarande mörkt, så jag var tvungen att vänta innan jag kunde bege mig av hemåt. Han lämnade mig lite pengar också, vilket var för att jag skulle hålla tyst – och komma tillbaka, säger Roberto till Groene.
Liknande historier berättas av flera andra timoresiska män som numera är i 40-årsåldern. Biskop Ximenes Belo har erbjudits möjlighet att bemöta de grova anklagelserna, men lade genast på luren när Groene nådde honom för en kommentar.
Avslöjandet är resultatet av en mångårig granskning av den nederländska tidningen och de första vittnesmålen ska ha nått redaktionen redan 2002.
– Vad jag vill ha är ursäkter från Belo och kyrkan. Jag vill att de erkänner lidandet jag och många andra tvingats genomlida, så att ingen mer utsätts för det här våldet och maktmissbruket, säger Roberto till Groene.
* * *
LÄS ÄVEN:
Östtimor 20 år – spelet bakom landets födelse
Östtimor – nationen född på tom mage
Tystnaden bryts kring diktaturens Indonesien