I många avseenden skiljer sig inte moderna krig nämnvärt från sina historiska föregångare – de kräver alltjämt civila offer, öppnar en avgrund till obeskrivligt lidande och inbringar profiter till försvarsindustrier och avdelningar.
Privata inslag i staters krig är heller ingen ny företeelse, senast har det uppdagats att ett ökat antal före detta amerikanska militärer frilansar för diktaturer samtidigt som privatmiliser som Blackwater och Wagnergruppen gör sig skyldiga till människorättsövergrepp – och skyddas av högsta politiska maktorgan.
FÖRSVARSPOLITIK | Över 500 före detta anställda inom den amerikanska militärapparaten har på senare år säkrat lukrativa arbeten i fjärranliggande stater, däribland ett flertal diktaturer, rapporterar The Washington Post.
Det handlar om amiraler och generaler som sedan 2015 delar med sig av sin expertis och sina erfarenheter, främst i egenskap av frilansande lobbyister för Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, två diktaturer som blandat sig i – och till och med anklagats för krigsbrott – i inbördeskrigets Jemen.
Andra länder där konflikter präglar den geopolitiska verkligheten är Azerbajdzjan där tidigare amerikanska befälhavare agerar konsulter med arvoden på över 50 000 kronor – om dagen.
Även i Mellanöstern och Nordafrika har amerikanska ex-militärers krigserfarenhet och terrorismbekämpning kommit väl till pass och genererat i nya lukrativa uppdrag, rapporterar The Washington Post.
Krig – dukade smörgåsbord
Det är inte bara drönare och vapenlobbyister som ser till att göra 2020-talets krig till dukade smörgåsbord med många inbjudna.
Vid sidan om frilansande före detta militärer blommar även marknaden för systematisk legoknektsverksamhet. Mest prominenta i djungeln av privatmiliser och krigsprofitörer är amerikanska Blackwater (numera Academi) och ryska Wagnergruppen. Två exempel på legoknektsentreprenörer med goda förbindelser till sina respektive centralregeringar.
I slutet av september erkände oligarken Yevgeny Prigozhin en av vår tids sämst bevarade politiska hemligheter – nämligen att det är han som är hjärnan bakom Wagnergruppen som förutom i Ukraina även bistår den ryska militären i Syrien, Libyen och norra Afrika.
Benådade mördare
Prigozhins nära band till Rysslands president Vladimir Putin är dokumenterade, detsamma kan inte helt sägas när det gäller Blackwater/Academis plats i det amerikanska militärindustriella komplexet.
Klart är dock att USA:s ex-president Donald Trump benådade fyra före detta Blackwatersoldater för en massaker i Irak 2007, där fjorton civila (varav två barn) mördades i huvudstaden Bagdad.
Blackwatergrundaren Erik Prince fick fria händer att upprätta en hemlig kommunikationskanal med ryska tjänstemän nära Vladimir Putin 2017, något som The Washington Post avslöjade 2017 – samtidigt som det framgick att Prince också investerade 2,5 miljoner kronor i Donald Trumps presidentvalskampanj.
Erik Prince och president Zelinskyj
I juli 2021 avslöjade TIME att Erik Prince även sett över möjligheterna att upprätta en privatmilis i Ukraina, ett knappt år före Rysslands invasion. Sommaren 2020 träffade Prince bland annat Andrej Jermak, president Volodymyr Zelinskyj stabschef, i den ukrainska huvudstaden Kiev. Mötet ledde till att ukrainska jurister som ofta arbetade för den ukrainska regeringen kopplades in i affären.
Två veckor därpå ska Erik Prince ha försett Zelinskyj med en affärsplan där den amerikanska säkerhetsaktören ämnade upprätta en militärmaterielfabrik i Ukraina. Prince – med en privatmilitärbas i delstaten North Carolina och med närvaro i Irak och Förenade Arabemiraten och med erfarenhet av arméutbildningar i Mellanöstern och Afrika – såg Ukraina som ”sitt mest ambitiösa projekt” i karriären.
– Hade Trump fått fyra år till hade Erik förmodligen säkrat avtalet, sade Igor Novikov, 2020 rådgivare till Volodymyr Zelinskyj och närvarande vid förhandlingsbordet, till TIME.
Maktens långa arm
Det saknas således inte exempel på privata militäraktörer som antingen nått eller alltjämt åtnjuter nära band med de innersta maktkretsarna, i USA respektive Ryssland.
I slutändan underminerar privatmilitärbolags nära relationer till den politiska makten det demokratiska systemet, skriver Christopher Faulkner, säkerhetsexpert vid Naval War College, i en analys för CTC Sentinel:
”Numera kan regeringar inhämta militär- och säkerhetstjänster från privatmilitärföretag (PMC) från en mängd länder, där ryska PMC:s gör en samlad ansträngning för att öka sin marknadsandel. Därtill har afrikanska stater konsekvent utgjort viktiga kunder för PMC-industrin med nya datainsamlingar som visar att kontinenten står för nästan hälften av alla verifierade incidenter av PMC-aktiviteter mellan 1980 och 2016.”
Blocköverskridande lagförslag
Det är emellertid inte bara på planetens otaliga slagfält som ombudskrigarna drar sitt strå till den blodiga stacken. Även lobbyister och före detta militärer som arbetar som konsulter för andra länder, inte sällan i diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, bidrar till att underminera allmänheters möjlighet att ställa förbrytare till svars, menar Transparency International.
I USA har kongressledamöter från både Demokraterna och Republikanerna gått samman och författat ett lagförslag – ”Fighting Foreign Influence Act” – som ämnar reducera amerikanska före detta politiker och militärpersonals möjlighet att ta anställning för utländska regeringar, vare sig som lobbyister eller direkta anställningar.
Men det är inte bara genom lagstiftning som trenden kan brytas, menar Scott Greytak, chef vid Transparency International i USA:
”Under det senaste decenniet har korrupta auktoritära regeringar, däribland Ryssland och Kina, ägnat hundratals miljoner dollar till att påverka, underminera och så splittring i demokratier runt om i världen – inklusive i USA – för att öka sitt ekonomiska och geopolitiska inflytande”, sade Scott Greytak i en kommentar kring lagförslaget ”Fighting Foreign Influence Act” i juli 2022.