Startsida - Nyheter

Nyheter

Sjunkande vattenreserv kastar Nagorno-Karabach i än djupare kris

De låga nivåerna väntas även slå hårt mot jordbruket i den azerbajdzjanskt kontrollerade delen av regionen.

Vattenreservoaren Sarsang i den armeniskadministrerade delen av Nagorno-Karabach har nått kritiska låga nivåer, något som satellitbilder vittnar om och som bland annat Eurasianet tagit del av. ”För närvarande kommer Sarsang endast upp till 15 procent av sin totala kapacitet”, skrev Nagorno-Karabachs de facto-statsminister Gurgen Nersisyan i ett inlägg på Facebook nyligen.

ARMENIEN/AZERBAJDZJAN | Det som framför allt hotas om reservoaren Sarsangs vattennivåer fortsätter sjunka är regionens tillgång till elektricitet, utöver en miljökatastrof med oöverskådliga och långsiktiga konsekvenser och geologiska svallvågor som följd.

Med sommaren för dörren är det också mycket som talar för att vattennivåerna kommer fortsätta att sjunka. Sarsang är hårt ansatt på grund av den blockad som Azerbajdzjan har ålagt Karabach med, vilket har förhindrat armeniska myndigheter från att få tillgång till verktyg inför regelbundna och akuta infrastrukturreparationer vid reservoaren.

De låga nivåerna väntas även slå hårt mot jordbruket i den azerbajdzjanskt kontrollerade delen av regionen, vilket ökar riskerna för desperation och till och med väpnade skärmytslingar mellan de båda länderna, rapporterar armeniska medier, däribland den armeniska nyhetssajten CivilNet.

Vatten, koppar och guld

Blockaden inleddes av Azerbajdzjan i mitten av december förra året och har vid sidan om fastlåsta politiska positioner kring territoriell överhöghet över den kaukasiska regionen kastat över 100 000 armeniska invånare i Latjinkorridoren i gapet på en humanitär katastrof.

Samtidigt som vattennivåerna störtdyker i Sarsang hoppas både Armenien och Azerbajdzjan att rikliga naturresurser väntar på andra sidan om blockaden – och den politiska konflikten i stort.

Koppar och guld är bara några av de ekonomiskt kortsiktiga mineralvinsterna som döljer sig i den omstridda enklaven som erhöll autonom status under Josef Stalins översyn inom Sovjetunionen, men som sedan dess upplösning 1991 förblivit en geopolitisk vårdnadstvist mellan Armenien och Azerbajdzjan.

LÄS MER:
Vägblockad bäddar för kris i Nagorno-Karabach
Nya strider mellan Armenien och Azerbajdzjan
Vattenkrig i grälsjukt grannskap

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.