Nyheter

Hemlösheten ökar i England

Antalet hemlösa barn i Storbritannien har ökat med 51 procent på fem år enligt en ny rapport från organisationen Shelter. Inte sedan 2006 har det funnits lika många hemlösa barn i landet, och 135 000 barn beräknas vara hemlösa över jul. En rapport från organisationen Crisis pekar också på att antalet hemlösa i gruppen migranter ökat det senaste året.

STORBRITANNIEN Shelters rapport som släpptes i tisdags har räknat ut att 183 barn om dagen blir hemlösa i Storbritannien, och att många tvingas bo långa tider i tillfälliga boenden som ofta håller låg standard och inte anses säkra för barnfamiljer.

Ett av barnen som bor med sin familj på ett Bed and Breakfast är Will. Han intervjuas i rapporten Generation Homeless och beskriver hur begränsat livet är för en tioåring på ett tillfälligt boende:

– Det finns inte plats för att göra någonting, även om jag läser min bok är det någon som irriterar mig. Jag har blivit tillsagd att inte springa i den lilla korridoren, säger han och förklarar att det bara finns ett skrivbord i rummet han delar med sin familj, och att han och hans bror brukar bråka om vem som ska använda det:

– Det är svårt att göra mina läxor eftersom jag störs av min lillebror och det finns inget annat rum att jobba i fred i, säger han, rapporterar Sky News.

Även antalet hemlösa som tvingas sova utomhus har ökat på senare år, åtminstone i England. För två år sedan beräknades 4 751 personer stå helt utan boende och sova på gator eller i parker. Enligt organisationen Crisis var det en ökning med 15 procent från året innan och mer än en fördubbling sedan år 2010. I Crisis rapport har organisationer som jobbar både med migration- och hemlöshetsfrågor intervjuats, och sju av tio uppger att antalet hemlösa migranter ökat under de senaste tolv månaderna och en femtedel uppger att ökningen har varit kraftig.

Crisis pekar på att det faktum att det införts olika typer av begränsningar kring bidrag gör det svårare att ”både förhindra och avsluta människors hemlöshet”, samt att de två största hindren som påverkar hemlösheten hos människor som inte är från Storbritannien är brist på inkomst och brist på ekonomiskt stöd.

Shelter har i en rapport från i november också pekat på en bristande tillgång på prisvärda bostäder. I genomsnitt betalar en hyresgäst på den privata hyresmarknaden 41 procent av sin inkomst i hyra, att jämföra med den som äger sitt boende som i genomsnitt betalar 18 procent av sin inkomst på avbetalningar och ränta. Shelter drar slutsatsen att den privata sektorn inte erbjuder bostäder till rimliga priser, och kräver därför byggandet av fler sociala bostäder, ”social housing” för att se till att människor med låga inkomster får tillgång till bostäder.

Även i Sverige är det flera organisationer som jobbar för att förebygga hemlöshet som nu efterlyser sociala bostäder, bland dem Stockholms Stadsmission.

I deras rapport som släpptes i mitten av november, Hemlös 2019, har organisationen tittat på sju europeiska länder, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Tyskland och Österrike, med uppmaningen att Sverige ska införa en egen modell för sociala bostäder som går ut på att ”öronmärka bostäder till hyror under marknadspris”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.