Nyheter

EU-domstolen utmanas av miljöorganisation i kampen mot utfiskning

strömmingar

Miljöorganisationen Coalition Clean Baltic har överklagat EU:s beslut om 2024 års strömmingskvoter till EU-domstolen. Organisationen menar att ministerrådet ignorerar vetenskapliga råd och försiktighetsprincipen genom att tillåta omfattande fiske i Östersjön trots varningar om kollapsande bestånd.

FISKE | Nätverket Coalition Clean Baltic (CCB) har lämnat in en ansökan till EU-domstolen för att ogiltigförklara EU:s fiskeriministrars beslut om 2024 års fiskekvoter för strömming. CCB menar att EU:s ministerråd brutit mot gällande fiskebestämmelser och ignorerat annan viktig miljölagstiftning. Beslutet anses strida mot försiktighetsprincipen och riskerar att ytterligare skada Östersjöns ekosystem.

Trots att EU och dess medlemsländer så sent som några månader innan besluten aktivt stött internationella överenskommelser om skydd av världshaven, valde de att tillåta omfattande fiske i Östersjön. Enligt CCB är detta ett tydligt tecken på att EU inte lever upp till sina egna åtaganden när det gäller att skydda den biologiska mångfalden i sina egna vatten. EU-kommissionen hade föreslagit att stänga det riktade sillfisket i Östersjön på grund av de alarmerande rapporterna om kollapsande fiskbestånd, där data från ICES (International Council for the Exploration of the Sea) visade att bestånden inte skulle återhämta sig ens med nollfiske. Trots detta valde ministrarna att fastställa en kvot på över 100 000 ton strömming.

CCB har under vintern uppmanat EU:s ministerråd att ompröva sitt beslut med hänsyn till alla tillämpliga lagar, inklusive både fiskeregler och EU:s och medlemsländernas miljölagar. När denna begäran avslogs och rådet hävdade att inget var felaktigt, valde CCB att ta fallet till domstol för att få beslutet ogiltigförklarat.

– Vi förväntar oss att domstolen håller med om våra argument och håller med om att ministrarna bröt mot lagen. Det betyder förstås inte att vi plötsligt får tillbaka fisken. Det centrala här är snarare att stoppa den galna cirkusen att leka med vårt ekosystem på det här sättet, säger Nils Höglund, marin- och fiskeexpert på Coalition Clean Baltic.

Höglund framhåller att det inte bara handlar om laglighet utan också om att ta hänsyn till de ekologiska behoven och det småskaliga kustfisket, som spelar en viktig roll i regionen:

– Det kan inte vara för mycket begärt att ministrarna agerar lagligt och tar hänsyn till ekosystemets behov men också behoven hos det lilla men viktiga kustfisket. Jag tror att alla medborgare kräver att ministrarna ska leva upp till alla fina ord de glatt kastar runt på stora konferenser.

Mikhail Durkin, verkställande sekreterare för CCB, påpekar att även om rättsprocesser inte är önskvärda, är de ibland nödvändiga för att säkerställa att politiska löften om miljöskydd hålls:

– Att tvingas gå till domstol är absolut inget vi vill göra. Miljöpolitiken ska skapas och genomföras av folkvalda politiker med stöd av folket. Men när människorna har blivit lovade ansvarsfulla handlingar, men bara ser åtgärder som är den totala motsatsen till ansvarsfulla och till och med olagliga, måste vi helt enkelt säga ifrån.

Ett positivt utfall i domstolen för CCB skulle kunna skapa ett prejudikat som påverkar framtida beslut om fiskekvoter, inte bara i Östersjön utan även i andra europeiska vatten. Det skulle klargöra hur lagen ska tolkas i relation till hållbarhet och försiktighetsprincipen, något som kan påverka hela EU:s förhållningssätt till fiskeri- och miljöfrågor. Samtidigt varnar CCB för att politiska krafter kan komma att försöka ändra lagstiftningen för att göra den mindre strikt, vilket skulle kunna äventyra långsiktiga hållbarhetsmål.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.