Startsida - Nyheter

Nyheter

Västpapua-rebeller redo frige nyzeeländsk pilot

West Papua National Liberation Army och Philip Mark Mehrtens

West Papua National Liberation Army (TPNPB) har tillkännagett ett förslag om att frige Philip Mark Mehrtens, en pilot från Nya Zeeland som har hållits som gisslan sedan februari 2023. Den indonesiska regeringen uttrycker uppskattning för humanitära insatser, men erkänner inte TPNPB som en legitim part.

VÄSTPAPUA | West Papua National Liberation Army (TPNPB), den väpnade flygeln i Free Papua Organization (OPM), har lämnat ett formellt förslag om att släppa den nyzeeländske piloten Philip Mark Mehrtens. Mehrtens har varit fängslad av gruppen sedan den 7 februari 2023, då hans flygplan från flygbolaget Susi Air landade i den avlägsna regionen Papua. (se Tidningen Global #486) TPNPB:s senaste tillkännagivande innehåller flera villkor som måste uppfyllas för att frigivningen ska kunna genomföras, rapporterar BBC Indonesia.

I sitt förslag begär TPNPB att den indonesiska regeringen ska tillåta internationella medier och humanitära organisationer att vara närvarande under frigivningsprocessen. Dessutom uppmanas regeringen att avstå från militära operationer i området och att dra tillbaka sina icke-organiska trupper från Ndugama, där Mehrtens hålls fången. Enligt TPNPB:s talesperson, Sebby Sambom, kommer frigivningen att avbrytas på obestämd tid om inte dessa krav uppfylls. Gruppen betonade också vikten av att Mehrtens inte utsätts för påtryckningar under frigivningsprocessen och får uttrycka sina egna känslor och upplevelser.

Den indonesiska regeringen har hittills förhållit sig avvaktande till TPNPB:s förslag. Hadi Tjahjanto, Indonesiens samordnande minister för politiska, juridiska och säkerhetsfrågor, förklarade att regeringen inte officiellt erkänner TPNPB. Han poängterade dock att regeringen ”mycket uppskattar” alla försök att befria Mehrtens av humanitära skäl och att lokala myndigheter är redo att underlätta frigivningen om det sker i samarbete med lokala byar och distriktsledare.

Samtidigt har Nya Zeelands utrikes- och handelsministerium uttryckt sitt engagemang för en fredlig lösning och betonar vikten av Mehrtens säkerhet. ”Vårt fokus är fortfarande på att uppnå en fredlig lösning och en säker frigivning av Philip Mehrtens”, säger ministeriet i ett uttalande, rapporterar The New Zealand Herald.

För närvarande är frigivningsprocessen beroende av den indonesiska regeringens svar på TPNPB:s förslag. Om inga framsteg görs, varnar TPNPB för att processen kan fördröjas ytterligare.

Den väpnade konflikten i Västpapua har fått internationell uppmärksamhet, särskilt efter Mehrtens kidnappning, som är en av flera händelser som belyst den pågående, blodiga konflikten i regionen. Separatistgrupper i området har länge krävt självständighet från Indonesien, och striderna har intensifierats sedan 2018. Det rapporteras att självständighetsrörelsen har använt allt mer avancerade vapen och genomfört fler attacker.

Parallellt fortsätter den fredliga civila rörelsen att kämpa för självständighet och att ifrågasätta det indonesiska styret. Medan världen nu väntar på Mehrtens frigivning, hoppas många att det kan bli ett första steg mot en fredlig lösning på den utdragna konflikten i Västpapua.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.