Nyheter

Västpapua: nyzeeländsk pilot kidnappad av rebeller

Den väpnade grenen av Västpapuas självständighetsrörelse OPM har kidnappat en nyzeeländsk pilot knuten till ett indonesiskt flygbolag.

Den väpnade grenen av Västpapuas självständighetsrörelse OPM har kidnappat en nyzeeländsk pilot knuten till ett indonesiskt flygbolag. Utvecklingen beskrivs som en ”internationalisering av konflikten” av en människorättsaktivist som Tidningen Global har talat med.

VÄSTPAPUA | Piloten hålls som gisslan tillsammans med andra personer i provinsen Nduga och används nu som spelbricka i ett geopolitiskt spel med allt högre insatser. 

Västpapua är enligt OPM en ockuperad region och västerländska nationer – framför allt USA och Australien – uppges vara medskyldiga till den pågående människorättskatastrof som sedan december 2018 har tvingat över 60 000 civila i intern exil.

Kan få världen att ”öppna ögonen”

Nduga, där piloten hålls som gisslan, är en av konfliktens ”hotspots” och där Indonesiens armé anklagas av lokala människorättsgrupper för systematisk fördrivning och bruk av kemiska vapen. Nduga är också platsen för en rad lukrativa indonesiska gruvprojekt. 

– OPM:s agerande är en internationalisering av konflikten. Att utländska medborgare blir indragna är ett sätt att få världen att tvingas öppna ögonen inför vad som pågår i Västpapua. Det är ett cyniskt tilltag, men kan visa sig effektivt, säger en människorättsaktivist i Västpapua till Tidningen Global.

* * *
LÄS MER
Västpapua: 60 000 internflyktingar utan statliga hjälpinsatser
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua
AP1 kritiseras för aktieinnehav i bolag kopplat till MR-brott i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.