Startsida - Nyheter

Nyheter

FN:s generalsekreterare persona non grata i Israel

Libanons premiärminister Najib Mikati skakar hand med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres,

Efter att FN:s generalsekreterare António Guterres inte "otvetydigt" fördömde Irans missilattacker mot Israel, meddelade Israels utrikesminister Israel Katz på onsdagen att Guterres nu är persona non grata och förbjuden att resa in i Israel.

ISRAEL | Israels utrikesminister Israel Katz meddelade på onsdagen i ett uttalande att FN:s generalsekreterare António Guterres har blivit persona non grata och förbjuds att komma in i landet. Beslutet kom efter att Guterres, enligt Katz, misslyckats med att tillräckligt fördöma Irans senaste missilattacker mot Israel.

– Vem som helst som inte entydigt kan fördöma Irans avskyvärda attack mot Israel, som nästan alla länder i världen har gjort, förtjänar inte att sätta sin fot på israelisk mark, säger Katz i uttalandet på X-Twitter.

Missilattackerna från Iran kom under en period av ökande spänningar i Mellanöstern, där fler än 180 ballistiska missiler avfyrades mot Israel. Många av dessa missiler sköts ner, men vissa lyckades slå igenom missilförsvaret. Guterres, som tidigare har fördömt ”upptrappningen av Mellanösternkonflikten”, gjorde på tisdagen ett uttalande där han beklagade den pågående eskaleringen men nämnde inte Iran specifikt, något som Israel ansåg vara en betydande brist.

Uttalandet från Katz om att förklara Guterres persona non grata har skapat internationella reaktioner. Vid en pressträff kommenterade talespersonen för amerikanska utrikesdepartementet, Matthew Miller, att ”steg som dessa inte är produktiva för att förbättra Israels ställning i världen.” FN:s talesperson Stephane Dujarric svarade med att beskriva beslutet som ”politiskt” och kritiserade den israeliska regeringens senaste attacker mot FN-personal, skriver Reuters.

Trots detta upprepade Guterres senare under ett möte i FN:s säkerhetsråd att han ”starkt fördömer gårdagens massiva missilattack från Iran på Israel,” men hans ursprungliga svar ansågs otillräckligt av den israeliska regeringen, som fortsatt håller honom ansvarig för att inte tydligt fördöma Irans agerande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.