Söndag 5 mars

Hej!

Läkare utan gränsers fartyg Geo Barents har belagts med förbud från att lämna en hamn på Sicilien i 20 dagar. Fram till den 15 mars får de inte rädda några liv i Medelhavet. Samtidigt drunknade över 63 personer förra helgen efter att den överfulla båten som de färdades i hamnade i sjönöd utanför den italienska kuststaden Crotone.

I en rättssal på Sicilien satt under helgen 21 personer, varav 10 av dem är en del av räddningsfartyget Iuventas besättning. De är anklagade för att ha ”möjliggjort” och ”förenklat” olaglig migration: Iuventa räddade innan hon beslagtogs i augusti 2017 livet på över 14 000 människor.

Caroline Willemen, som arbetar för Läkare utan gränser i Italien och tidigare spenderade nästan ett år ombord på Geo Barents är inte förvånad över de italienska myndigheternas anklagelser mot dem: det är enligt henne uppenbart att Italien (trots att man beklagat förre helgens stora skeppsbrott) gör allt för att försvåra för dem och andra organisationer som räddar liv till havs.

– Alla är så ledsna och chockade. Men det här var inte någon oförutsägbar naturkatastrof utan en konsekvens av en italiensk och europeisk policy, sade hon till Tidningen Global i veckan.

Caroline Willemen menade också att den ilska hon känner är det som får henne att fortsätta orka kämpa. Den dag hon, och hennes kollegor, inte är arga längre finns ett större problem: vem ska då se till att Europa behandlar människor med humanitet och respekt?

Fler nyheter finns som vanligt att läsa via länkarna nedan: om Afghanistan och Pakistan, få gripanden efter attacker mot en palestinsk by och om EU:s vurmande för allt som kan hjälpa till att deportera fler människor.

Håll till godo!

 

 

Hanna Strid

Reporter

Journalistik utan gränser!

Sveriges vassaste utrikesbevakning!
Prova gratis i två månader!

 
 

Afghanska Surraya: ”Vi är gisslan i Pakistan”

Konflikt | Surraya är strax över 30 år och tillhör minoriteten hazara. Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021 tvingades hon fly tillsammans…
 

Allt mer desperat läge för afghanska flyktingar i Pakistan

Konflikt | Sedan talibanernas maktövertagande i Afghanistan 2021 har flera hundratusen afghaner flytt till grannlandet Pakistan där många lever under osäkra och…
 

Nyheter

40 000 fångar ska fylla ”megafängelse” i El Salvador

40 000 personer ska kunna inhysas i nybyggda Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT), ett enormt fängelse i Tecoluca i centrala…
 

Nyheter

WHO: Mödradödligheten ”oacceptabelt hög”

Sjuttio procent av alla kvinnor som dör i samband med graviditet och förlossning kommer från länder söder om Sahara. Enligt…
 

Nyheter

Sociala medier hjälper EU att deportera fler

Ett uttalat mål från EU är att man vill skala upp deportationerna. Tredjeländer, länder som inte är medlemmar i EU…
 

Nyheter

Flickor rapporteras ha förgiftats i skolor i Iran

IRAN | Över 800 flickor uppges ha förgiftats i upp till 30 skolor runt om i Iran. Attackerna ska ha…