Det har gått en månad sedan

terrorstämplade Hamas genomförde en blodig attack inne i Israel och tog upp emot 240 personer som gisslan. Det har också gått en månad sedan Israel inledde intensiva bombningar av Gazaremsan. 

1 400 människor dödades i Israel. Hittills har omkring 10 000 människor dödats i Gaza. Av dessa är en stor majoritet kvinnor och barn. Fortfarande saknas många palestinier – deras kroppar har ännu inte kunnat grävas fram ur rasmassorna. Flera generationer av palestinska familjer har utplånats.

Människor runt om i världen kräver eld upphör i Gaza, något Israel har hävdat kommer att ge Hamas möjlighet att omgruppera sig. Men kraven växer och i dagarna har 35 israeliska organisationer krävt vapenvila och en politisk lösning som ”ger båda nationerna rätt till självbestämmande”. 

Och i söndags gjorde ett stort antal chefer för FN-organ ett gemensamt uttalande med bland annat Rädda Barnen där de kräver ”en omedelbar humanitär vapenvila. Det har gått 30 dagar. Det är nog nu. Detta måste upphöra nu.” Detta kan du läsa mer om i dagens tidning. 

Du kan också läsa om hur regeringsstyrkor i Syrien har använt sig av klustervapen – vapen som drabbar civila särskilt hårt – mot sin egna befolkning, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I flera afrikanska länder har man jobbat framgångsrikt mot polioviruset men det är fortfarande nödvändigt att öka takten på och täckningen av poliovaccinering enligt experter. Världshälsoorganisationen WHO uppmanar också till samordning mellan länderna för bästa resultat.

Dessutom: FN larmar om att antalet avrättningar har ökat i Iran, och nyligen har också en kvinna dömts till döden för äktenskapsbrott. Mer om detta hittar du här. 

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global.

 

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

 

 

Välkommen!

 

Bella Frank

Vikarierande redaktör

 
 

Israeliska organisationer och FN-chefer kräver vapenvila

Nyheter | 35 israeliska organisationer uppmanar i ett öppet brev den israeliska regeringen till vapenvila i Gaza. Dessutom kräver organisationerna att de…
 

Regeringsstyrkor i Syrien har använt klustervapen

Nyheter | Syriska regeringsstyrkor använde klustervapen i en attack mot staden Termanin norr om Idlib i början av oktober. I attacken dödades…
 

Samordning krävs för att få bukt med polio

Nyheter | Botswana, Malawi, Moçambique, Tanzania, Zambia och Zimbabwe uppmanas av Världshälsoorganisationen (WHO) att snarast hantera brister i immuniteten vad gäller polio.
 

Journalistik utan gränser!

Läs en gränslös nyhetstidning!

 
 

Nyheter

Iran: Kvinna dömd till döden för äktenskapsbrott

En kvinna i Iran har dömts till döden för äktenskapsbrott. Det uppger iransk statsmedia, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt en ny…
 

Nyheter

Minst 40 döda i översvämningar i Östafrika

Minst 40 människor har omkommit i Kenya och Somalia i samband med översvämningar efter kraftiga regnoväder.
 

Nyheter

Flera tusen regimkritiker gripna i Bangladesh

BANGLADESH | Polis i Bangladesh har gripit omkring 8 000 oppositionella aktivister i omfattande räder runt om i landet. Tillslagen görs…
 

Nyheter

Gerillan avbryter samtal med Colombias regering

COLOMBIA | Samtalen mellan den colombianska regeringen och gerillan som kallar sig Centrala Generalstaben (EMC) har avbrutits. Det uppger EMC, som…