”Livet är så vackert utan ljudet av drönare”
Det säger en pojke i ett klipp på sociala medier på fredagsförmiddagen, några timmar efter att den temporära vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft. Han hoppas på en evig vapenvila.
Den vapenvila som nu är i kraft är bara fyra dagar lång men innebär ett andrum. För Gazas befolkning som slipper israeliskt bombardemang för första gången sedan Hamas attack den 7 oktober. Och för 13 familjer i Israel vars mardröm, om inte är över så ändå kanske börjar närma sig ett slut, när deras anhöriga släpps från fångenskapen i Hamas tunnlar.
Ahmed från Gaza City säger att han ser fram emot att kunna sova utan rädsla för att dödas under natten och att den fyra dagar långa vapenvilan innebär en chans att andas:
– Du kan sova i fyra dagar i rad. Sömn har blivit ett privilegium i Gaza, säger han till den israeliska tidningen Haaretz.
I Israel har familjer nu fått reda på vilkas anhöriga som står på dagens lista om 13 ur gisslan – sammanlagt uppskattas 240 israeler ha förts bort – som ska släppas. För Keren Schem har veckan varit som rysk roulette. Hon hoppas att hennes dotter, Mia Schem, ska släppas:
– De talar om barn och deras mödrar så jag tror inte att Mia kommer att komma ut i dag, imorgon eller ens dagen efter. Men jag ber att hon gör det för ingen vet egentligen.
I dag ska också 39 palestinska kvinnor och tonåriga pojkar släppas ur israeliska fängelser. Sammanlagt uppskattas omkring 8 300 palestinier hållas fängslade av Israel, och omkring 3 000 av dessa hålls inte för något brott de har begått utan för vad Israel anser att de kommer att begå i framtiden, i så kallat administrativt förvar. Ett system som innebär att palestinier kan fängslas på obestämd framtid utan rättegång.
Mer om vapenvilan och utbytet av gisslan och fångar kan du läsa här.
I dagens nummer av Tidningen Global kan du också läsa om att abortförbudet på Filippinerna drabbar kvinnor och flickor hårt – tusen kvinnor uppskattas dö av komplikationer av olagliga och osäkra aborter årligen. För några år sedan försökte en aborträttsorganisation få till stånd en avkriminalisering. Om det kan du läsa mer om i Arbetet för mänskliga rättigheter i Filippinerna ”måste skyddas”.
Ett år efter att VM i herrfotboll avslutades har många migrantarbetare som gjorde evenemanget möjligt varken fått sina löner utbetalda eller fått ersättning för olika former av missförhållanden. Amnesty International uppmanar nu såväl Qatar som Internationella fotbollförbundet Fifa att agera.
Dessutom: Maria Ferm skriver i dagens krönika om hur det nya mediestödet, vars slutliga utformning fortfarande är oklar, kommer att slå hårt mot den mediala mångfalden och mot det demokratiska samtalet.
Detta och mycket mer i dagens nummer av Tidningen Global.
Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.
|