Över tusen personer befinner sig i juridisk limbo i väntan på att antingen frias eller ställas till svars för eventuella handlingar och rättsliga snedtramp i samband med Kazakstans ”blodiga januari”, vilket har blivit namnet för de sociala upplopp och politiska massprotester som lamslog det centralasiatiska landet i början av året.
KAZAKSTAN | Merparten som nu inväntar nästa steg säger sig heller inte ha några rötter eller engagemang i politiska rörelser. Istället vittnar de om att ha svept med i de fredliga manifestationer mot höjda priser på dagligvaror som matolja, ris och bensin som fick tusentals att samlas i Kazakstans största stad Almatys centrum.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli skottlossning, men jag begav mig dit och blev skjuten. Jag såg aldrig vem som sköt mig. En kula träffade mig i vänster ben. Ett annat i höften, säger Daulet Zhabarbekov, en 23-årig säkerhetsvakt, till Eurasianet.
12 000 frihetsberövade under ”blodiga januari”
Liksom många andra civila har tillvaron efter ”blodiga januari” blivit en sammanflätning av fysisk smärta efter skottskador och post-traumatiskt stressyndrom samtidigt som myndigheter hotar med rättsliga påföljder för att de överhuvudtaget infann sig i närheten av de till stor del fredliga massprotesterna mot president Kassym-Jomart Tokajev.
Minst 225 kazaker dog och totalt frihetsberövades 12 000, varav många alltjämt inväntar eventuella rättsliga påföljder.
Torterade i rikt land
En av dem är Daulet Zhabarbekov, på många sätt representativ för den gemene kazaken: ung, enligt egen utsago likgiltig inför politiskt engagemang och ekonomiskt utsatt i ett land med väldiga rikedomar i form av fossilgas och uran.
Och även om en rättslig process kommer till stånd kring hans eventuella bistånd till ”ett försök till statskupp”, som president Tokajevs statsapparat spinner narrativet kring, lär inga juridiska påföljder drabba de militärer och poliser som gjorde sig skyldiga till tortyr, misshandel och olagliga frihetsberövanden till ett numera ökänt förvaringscenter utanför Almaty:
– De slog mig i huvudet och när jag blev tillsagd att lägga mina fingrar på bordet slog de dem med gevärsryggarna. Fingrarna är fortfarande svaga. När jag satt i cellen tog de mig in i korridoren och sa: ”Lägg dina händer på golvet och de slog dem med batonger”, berättar Daulet Zhabarbekov för Eurasianet.
* * *
LÄS ÄVEN:
”Arabisk vår” har nått Centralasien
När imperiet tar till vapen
Överlevnad mot alla odds