Nyheter

Svårt för ukrainska kvinnor att få abort i Polen

Protester utanför Polens författningsdomstol i Warszawa, Polen, lördagen den 6 november 2021 protestera mot de restriktiva abortlagarna efter att en kvinna dog av komplikationer under sin graviditet.

UKRAINA | Ukrainska kvinnor som har blivit gravida efter att ha våldtagits av ryska soldater möter svårigheter att få abort i Polen, det land dit allra flest ukrainska flyktingar har tagit sig till. Abort efter våldtäkt är tillåtet enligt lag i Polen men i praktiken är det svårt.

– Inget sexualbrottsoffer utsätter sig för det polska systemet utan att bli traumatiserad igen, säger Kinga Jelinska från organisationen Abortion Without Borders i en intervju med De Standaard, rapporterar The Brussels Times.

Abortion Without Borders kan hjälpa gravida som söker abort med abortpiller men dessa fungerar bara upp till den tolfte graviditetsveckan och därför bistår organisationen också den som behöver hjälp att resa till andra länder för kirurgisk abort.

– Vi frågar ingen om de har utsatts för våldtäkt. Till skillnad från den polska staten blandar vi oss inte i skälet för abort, säger Kinga Jelinska i intervjun där hon förklarar att deras hjälplinje har tagit emot 82 samtal från ukrainare sedan i början av mars.

Kinga Jelinska betonar också att det polska systemet går ut på att göra det så svårt som möjligt att få tillgång till abort och att kvinnor som blivit våldtagna måste ha polisanmält händelsen innan de tillåts genomgå en abort.

– Det är en monstrositet.
Polens allt mer strikta abortförbud har lett till två kvinnors död – båda dog på grund av komplikationer under graviditeten och efter att läkaren hade vägrat genomföra abort med hänvisning till den polska abortlagstiftningen.

* * *

LÄS ÄVEN
Mordåtal mot kvinna för abort läggs ner
Ilska efter ny abortdöd i Polen
Förbud innebär bara fler osäkra och illegala aborter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.