Nyheter

Turkiet bombade kurdiska byar i helgen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i mitten i samband med ett Natomöte i mars.

Samtidigt som Sverige filar på sin Natoansökan fortsätter den kommande medlemskamraten Turkiet att intensifiera sina flygräder mot kurdiska mål. Sveriges inställning till den kurdiska gerillan PKK har väckt ont blod hos Turkiet.

TURKIET | Enligt icke-verifierade uppgifter i kurdiska mediekanaler har turkiskt flygvapen genomfört bombräder mot de PKK-kontrollerade byarna Sargali och Sgere i Amedidistriktet i irakiska Kurdistan.

Turkiets upptrappade krigföring mot kurdiska mål infaller samtidigt som landets president Recep Tayyip Erdoğan pressat Sverige i samband med den socialdemokratiska regeringens stundande Natoansökan, vilken den turkiska regeringen sade sig benägen att blockera om inte Sverige starkare tog avstånd mot den kurdiska gerillarörelsen PKK.

– Precis som EU anser vi att PKK är terroristklassat, sade utrikesminister Ann Linde i samband med Erdoğans uttalande, rapporterar Aftonbladet.

Svenskt stöd till kurdiska styrkor

Däremot har Försvarsmakten bidragit med militär utbildning till de kurdiska peshmergastyrkorna, något som även USA gjort genom åren i kampen mot Islamiska staten – i båda fallen med turkiskt ogillande.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har även av Turkiet pekats ut som PKK-allierad efter att personligen ha träffat Nasrin Abdullah, befälhavare för YPG-gerillans kvinnliga del YPJ, i samband med ett möte 2016.

Ett oberoende agerande och alliansfritt ställningstagande som Turkiet lyft fram som ett skäl till att blockera ett svenskt Natomedlemskap. Men även inom ramen för Nato finns det emellertid exempel på länder som inte har följt den turkiska linjen när det gäller PKK.

Belgien går sin egen väg

Belgien – en av Natos grundarnationer – har emellertid valt en annan väg och har inte terroristklassat PKK, då regelverket för att leva upp till kriterierna inte kan gälla en part ”i en icke-internationell beväpnad konflikt eller inbördeskrig där bruk av militärt våld tillåts”.

Trots ihärdiga protester från Turkiet har Belgien inte backat, något som kritiker menar att Sverige har gjort:

”Ilskan mot Sverige handlar inte om att vi är en tummelplats för kurdiska terrorister. Det handlar om att vi haft en egen utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik i relation till kurderna”, skriver Daniel Swedin i en ledare för Arbetet.

Misshandel i Stockholm

Sverige har även, i Turkiets ögon, blivit en fristad åt oberoende journalister som har publicerat artiklar och avslöjanden som har väckt ont blod hos den turkiska staten. Den regimkritiske journalisten Ahmet Dönmez misshandlades svårt i Tullinge, utanför Stockholm, i slutet av mars av okända gärningsmän.

Ett illdåd som kopplas samman med hans yrke som journalist och rapportering om korruption knuten till regeringen, enligt Stockholm Center for Freedom.

* * *
LÄS ÄVEN:
Turkisk exiljournalist misshandlad i Stockholm
Krigförande fredspristagare
”Är de hjältar eller ett säkerhetshot?”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev