Nyheter

Journalistförbundet: ”Vi tänker anmäla Israel för krigsbrott”

En väggmålning av den dödade av Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh pryder en vägg i Gaza City, söndagen den 15 maj 2022.

Förra veckan sköts den palestinska al-Jazeera­-reportern Shireen Abu Akleh till döds i samband med att hon rapporterade om en arméoperation utförd av israeliska styrkor på det av Israel ockuperade Västbanken. ”Ett krigsbrott”, konstaterar Svenska Journalistförbundet (SJF) som med tillsammans Internationella Journalistfederationen som tänker anmäla Israel för krigsbrott.

ISRAEL | I anmälan säger sig Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska Journalistförbundet, särskilt rikta kritik mot att det inte skett någon utredning ”på ett överhuvudtaget tillfredsställande sätt”.

– Det är en journalist som burit både väst och hjälm där det tydligt stått ”press”, som då blivit skjuten. Och vi uppfattar det som att hon var en måltavla, säger Ulrika Hyllert till SVT.

Palestinska vittnen, journalister på plats och offentliga företrädare har i olika vittnesmål uppgett att den 50-åriga Shireen Abu Akleh dödades av kulor som avfyrades från den israeliska militären.

Andra oberoende organisationer har påbörjat egna utredningar kring dödsskjutningen som Israel inte har tagit på sig ansvaret för, utan istället pekar ut palestinska trupper som troliga gärningsmän.

– Vi menar att ju då att Israel har begått krigsförbrytelser och att man nu måste utreda det, understryker Ulrika Hyllert.

* * *

LÄS ÄVEN:
FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar
MR-organisation: 600 i israeliskt administrativt förvar utan åtal

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.