Nyheter

Nya förbud för kvinnor i Afghanistan

Nyhetsankaret Khatereh Ahmadi böjer sitt huvud på söndagen medan hon läser nyheter för kanalen Tolo News – sedan några dagar måste journalister täcka sina ansikten i tv-rutan.

Ytterligare krav på kvinnor har kommit från talibanerna i Afghanistan. Kvinnliga nyhetsankare måste täcka sina ansikten enligt ett påbud på onsdagen och samma dag hindrade talibaner kvinnliga studenter från att delta i föreläsningar i Kabul för att de hade slöjor i andra färger än svart.

AFGHANISTAN | Under onsdagen utfärdade talibanernas ministerium för dygd och mot synd ett direktiv om att kvinnliga tv-presentatörer och nyhetsankare måste täcka sina ansikten. Ministeriet infördes av talibanerna efter maktövertagandet förra året samtidigt som de tog bort ministeriet för kvinnofrågor.

– De vill få bort kvinnor från tv-rutan. De är rädda för utbildade kvinnor. Först berövade de flickorna skolgång och sedan kom de till media. Jag är säker på att de inte vill ha kvinnors närvaro generellt, säger nyhetsankaret Khatera till CNN. Hon är 27 år och har de senaste månaderna lett Tolo News morgonnyheter.

Under Tolo News morgonmöte i torsdags deltog 30 anställda för att diskutera det nya direktivet och chefen Khpolwak Sapai säger till CNN att han har övervägt att helt enkelt lägga ner men att han ändå vill ge de kvinnor som kan tänka sig att sända nyheter med sina ansikten täckta chansen att göra det.

Inledningsvis var det flera kanaler som inte följde direktivet men på söndagen var kvinnorna täckta då ministeriet för dygd och mot synd hade börjat driva igenom kravet, rapporterar AP. Enligt Afghanistans kulturministerium är kravet ”icke förhandlingsbart”.

– Detta är en kultur utifrån som har lagts på oss och som tvingar oss att bära en mask och det kan skapa problem för oss när vi presenterar våra program, säger nyhetsankaret Sonia Niazi från Tolo News till AP.

”Psykologiskt fängelse”

Redan för några veckor sedan uppmanade talibanerna alla kvinnor att täcka ansiktet i offentligheten samt att kvinnor helst ska stanna i hemmet. För många kvinnliga journalister innebär det senaste direktivet en kraftig försämring av deras situation:

– Det här är ett psykologiskt fängelse, säger nyhetsankaret Tahmina till CNN, och hennes kollega Heela betonar att det också försämrar deras säkerhet. Under de senaste fem åren har 24 journalister dödats i Afghanistan enligt Committee to Protect Journalists. Vid flera tillfällen har kvinnliga journalister varit måltavla.

För ett knappt år sedan dödades Mina Khairi när bilen hon färdades i sprängdes i Kabul. Mina Khairi var nyhetsankare för kanalen Ariana News. Och i mars förra året dödades tre kvinnliga journalister på en dag i två olika incidenter i Jalalbad, alla tre jobbade på tv- och radiostationen Enikass. Shannaz Roafi och Sadia Sadat sköts ihjäl på eftermiddagen den 2 mars 2021 när de var väg hem från jobbet. Bara några minuter senare sköts Mursal Wahidi ihjäl i en annan del av staden, rapporterade Committee to Protect Journalists.

Förbud mot färger

Samtidigt som det nya direktivet om att journalister måste täcka ansiktet i tv-rutan hindrades också studenter från att delta i sin undervisning på Kabul Polytechnic University med hänvisning till att deras slöjor inte var svarta. I en video som har publicerats på Twitter syns kvinnor som bär slöjor i andra färger än svart beordras bort.

– På grund av slöjor i färg fick studenter inte gå in i klassrummen, hörs en kvinnlig student säga i videon, rapporterar CBS News.

I en annan video som har filmats i hemlighet förklarar en manlig anställd att den svarta slöjan är en del av universitetets uniform, efter order från utbildningsministeriet. En student protesterar i videon och argumenterar att det är för varmt att bära svart slöja.

CBS News har talat med läkarstudenten Nayla Mirza på Kabul University. Hon berättar att studenterna har varnats för att de måste bära slöja för att universitetet ska kunna hålla öppet:

– De här små frågorna är bara ursäkter, och slutligen kommer talibanerna att stänga alla universitet för kvinnor, säger hon och förklarar att när hon som del av sina studier besöker sjukhus i staden så eskorteras hon liksom andra studenter av beväpnade talibaner.

– Vid ett tillfälle när jag undersökte en patient sade en beväpnad taliban till mig att jag uppviglade och drog till mig mäns uppmärksamhet, säger hon till CBS News.

* * *
LÄS ÄVEN
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet
”Afghanistan har förlorat sin röst”
Moralpolis tar över Afghanistans kvinnodepartement

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.