Nyheter

De nya hungerspelen – börsspekulationer och matprotektionism

Börsspekulationer och protektionism gör global svält till ”möjligt scenario” som FN sätter upp fempunktsplan för att bekämpa.

Börsspekulationer och protektionism gör global svält till ”möjligt scenario” som FN sätter upp fempunktsplan för att bekämpa.

JORDBRUK | Den senaste tidens matprotektionism, där flera veteproducerande länder stoppat export för att istället spara i de egna ladorna, har bland annat kunnat härledas till kriget i Ukraina, där både Ukraina och Ryssland sett sina veteindustrier kraftigt tilltygade, av krig respektive sanktioner.

Sent i mars varnade experter vid FN:s mat- och jordbruksorganisation (FAO) för att kriget knuffade världen på tröskeln till ”en global hungerorkan”, ett slags perfekt storm där krigets marknadsmässiga konsekvenser slog följe med extremväder i Indien och svår torka i Östafrika.

Men en bov i dramat har hittills undsluppit medial granskning: börshandel och prisspekulationer när det gäller råvaror som för miljontals människor innebär skillnaden mellan liv och död.

Mat – Big Business

Globala vetepriser har skenat sedan 2014, då Ryssland invaderade Krimhalvön och östra Ukraina i vad som innebar den senaste prisstegringen av vete. Utöver vete har även priserna på palmolja, fossila drivmedel och gödsel skjutit i höjden, till kortsiktiga börshandlares stora förtjusning.

Ökade levnadskostnader som i planetens ekonomiskt och politiskt mest utsatta hörn blir till osäkrade revolvrar mot samhällshjärtat har varit ett aktivt mål för investerare och hedgefondmäklare, enligt siffror från Euronext, rapporterar The Wire.

FN lanserar ”fempunktsplan”

Den enes dagliga bröd är resultatet av någon annans arbete och svett, och i fallet prisrusningar initierade av marknadsintressen understödda av matprotektionism och krig slutar alltsammans i potentiell global katastrof, menar Relief Web i en presskommuniké där över 800 miljoner människor ”fallit under radarn” i sviterna av den senaste tidens ”perfekta storm”.

– När livsmedelsförsörjningskedjor saktar ner och priser eskalerar i en takt som inte har setts på årtionden får vi inte glömma att tiden börjar rinna ut för miljontals barn som lever i globala hunger-hotspots, säger Stephen Omollo, chef för Plan International, i ett pressmeddelande.

FN har på generalsekreterare Antonio Guterres inrådan sammansatt en fempunktsplan för att tackla den dystra utvecklingen: utökad tillgång på mat och gödsel, förbättrade nationella socialförsäkringar, utökad tillgång till internationellt kapital, utökat statsbidrag för småskaliga matproducenter och bättre finansiering av humanitära insatser som ämnar dämpa svält och hunger, rapporterar NPR.

* * *
LÄS ÄVEN:
Den indiska kampen om fröerna
Indonesiens palmoljeexportförbud – lagom efter avslöjande i Västpapua
”Det var krig, vad är grejen?”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.