Prenumerera

Logga in

Nyheter

Länder inför exportförbud på vete – ökad matprotektionism

Centralasien är den utomstående region som drabbas särskilt hårt av Rysslands invasion.

Efter Indonesiens exportförbud på palmolja har förbudsbollen nu hamnat i veteproduktionens knä. Indien införde nyligen ett exportförbud på vete och sedan dess har de globala vetepriserna stigit med 6 procent, en trend som går hand i hand med Rysslands invasion av Ukraina, båda länderna viktiga veteproducenter som sett sina respektive produktioner skadeskjutna av sanktioner respektive krig.

INDIEN/CENTRALASIEN | Centralasien är den utomstående region som drabbas särskilt hårt av Rysslands invasion. Ländernas beroende av sin norra granne bottnar i migrantarbetskraft samt import och export av varor och naturresurser.

Kriget har redan slagit hårt mot den ryska ekonomin – samtidigt som en uppseglande regional vetekris väcker farhågor om en förestående brödbrist, något som i praktiken stavas ökad hunger, rapporterar Radio Free Europe.  

I Uzbekistan har oron nått längst upp i den politiska näringskedjan. Landets president Shavkat Mirziyoev varnar för att minskad mjölproduktion för att driva upp priser kommer att ”betraktas som sabotage”, rapporterar Gazeta.

Torka under 2021

Ett minskat veteutbud i Centralasien bottnar emellertid inte enkom i krig i Ukraina eller provinspotentaters försök att driva upp priser genom medvetna produktionsförhalningar – den främsta orsaken är den torka som drabbade Centralasien 2021, och som framför allt slog hårt mot Kazakstan.

Indiens veteförbud införs trots att premiärminister Narendra Modi understrukit att landet ”redan har tillräckligt med mat för vårt eget folk”, något som fått bedömare att ana de första tecknen på vad som i slutändan kan stavas ökad matprotektionism.

En trend vars första tecken i så fall gick att skönja i Indonesien, och landets palmoljeexportförbud, samt i Egypten, som tidigare i våras införde exportförbud inte bara på vete och mjöl, utan även linser och bönor.

”Förvärrat matpristryck”

Utvecklingen, om den håller i sig, kommer slå allra hårdast mot låginkomstländer, och de allra mest utsatta i dessa länder, menar Sonal Varma, chefsekonom vid Nomura Holdings.

– Med inflationen redan på uppgång i Asien blir riskerna snedställda mot mer livsmedelsprotektionism. Men dessa åtgärder kan sluta med att förvärra matpristrycket globalt sett, säger Varma till CNN.

* * *
LÄS ÄVEN:
Fortsatta bondeprotester i Indien
Urfolk kritiska mot Indonesiens ”matgodsprogram”
Indonesiens palmoljeexportförbud – lagom efter avslöjande i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.