Nyheter

Högerextremism fortsatt ”största hotet” mot tysk demokrati

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser i samband med en presskonferens i mars i år då en handlingsplan mot högerextremism presenterades.

Högerextremism anses vara det största hotet mot Tysklands demokrati. Nu har en ny rapport om högerextremism inom tysk säkerhets- och underrättelsetjänst hittat fler än 300 fall under en treårsperiod.
– Varje fall är ett fall för mycket, sade Tysklands inrikesminister Nancy Faeser under en presskonferens nyligen.

TYSKLAND | Högerextremismen i Tyskland har länge varit ett allvarligt och ökande problem. För ett år sedan konstaterade dåvarande inrikesministern Horst Seehofer att det största hotet mot demokratin i landet utgår från högerextremismen. Även hans efterträdare Nancy Faeser är av samma åsikt.

Särskilt allvarligt anses de många fall av högerextremism inom tysk polis och militär som har avslöjats de senaste åren vara – kombinationen av högerextremism med tillgång till vapen och känslig information oroar. I en ny rapport har 860 misstänkta fall undersökts i Tysklands säkerhetstjänster på federal- och förbundslandsnivå under perioden mellan juli 2018 till juni 2021.I

327 fall har man hittat konkreta bevis på högerextremism, enligt landets inrikesminister Nancy Faeser som under presskonferens betonade att den tyska regeringen inte kommer att tillåta att landets demokrati ”saboteras inifrån av högerextremister” och att 500 disciplinära åtgärder har vidtagits mot personer som har deltagit i extremistiska aktiviteter, rapporterar DW.

Uppmärksammade fall

Två tidigare mycket uppmärksammade fall ingår i rapporten som släpptes för ett par veckor sedan. Det handlar bland annat om en tidigare polis som dömdes för att ha innehaft illegala vapen 2019 och som administrerade en grupperat för extremister i vilken vissa hade militär bakgrund, rapporterar The New York Times.

I rapporten förekommer också en tidigare tysk officer som står åtalad för att ha planerat ett rasistiskt terrordåd. Han greps först av österrikisk polis på Wiens flygplats 2017. Han släpptes men en utredning visade att han hade levt ett dubbelliv och på falska grunder registrerat sig som flykting från Syrien i samband med den stora flyktingvågen 2015. Förra året inleddes rättegången mot honom och han åklagas för att ha planerat terrorattacker för att utlösa rädsla för invandrare och invandring i Tyskland.

Nancy Faeser, Tysklands första kvinnliga inrikesminister, har länge arbetat mot högerextremism i det tyska samhället. Hon har suttit i delstatsparlamentet, lantdagen, i Hessen sedan i början av 2000-talet. Hessen har varit plats för flera uppmärksammade högerextrema attacker – i februari 2020 mördade en högerextremist nio personer på två olika vattenpipekaféer i staden Hanau i närheten av Frankfurt.

Mannen bakom attacken, som bara har identifierats tom Tobias R, publicerade ett rasistiskt manifest innan han först dödade sin mamma och sedan sköt ihjäl folk med invandrarbakgrund för att därefter ta livet av sig. Det var också i förbundslandet (delstaten) Hessen, i Wolfhagen-Istha, som den kristdemokratiska politikern Walter Lübcke mördades 2019. Walter Lübcke hade blivit föremål för hat från högerextremister efter att han försvarade beslutet att ta emot många flyktingar 2015. Förra året dömdes nynazisten Stephan Ernst till livstids fängelse för mordet.

Tiopunktsplan lanserad

När Nancy Faeser utsågs till inrikesminister förra året förklarade hon att hon ville prioritera arbetet mot rasism och högerextremism, och hon är nu också ytterst ansvarig för en tyska underrättelsetjänsten, liksom den federala polisen BKA. Hon har tidigare förklarat att det är kampen mot högerextremismen som ledde till att hon gav sig in i politiken och i mars i år upprepade hon att högerextremister står för det största hotet mot demokratin i Tyskland:
– Vi vill förstöra de högerextrema nätverken, sade hon i mars i år i samband med att en tiopunktsplan för att bekämpa högerextremism, rapporterar The Associated Press.

I tiopunktsprogrammet ingår bland annat större bakgrundskontroll på personer som vill köpa skjutvapen och att ta ifrån misstänkta högerextremister vapenlicenser, göra det svårare för högerextrema grupperingar att finansiera sin verksamhet liksom att få bort högerextremister som arbetar inom säkerhetstjänst, polis och militär. Enligt den nya rapporten om högerextremism hittades 138 bekräftade fall inom federal polis och underrättelsetjänst, och 189 fall hittades på delstatsnivån inom polisväsendet och underättelsetjänster.

Hajo Funke, professor i statsvetenskap och expert på högerextremism i Tyskland har länge kritiserat regeringen för arbetet mot högerextremism men ser med förhoppning på det nu förda arbetet enligt The New York Times. Han betonar samtidigt att många insatser måste ske på förbundslandsnivå och att arbetet där har släpat efter.

* * *
LÄS ÄVEN
Konspirationsteori om folkutbyte bakom terrordådet i Buffalo
Tysk nynazist inför rätta för politikermord
Rekordmånga högerextrema dåd i Tyskland

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.