Nyheter

Spår efter ”häpnadsväckande” bosättning i Amazonas

1500 år gamla bosättningar funna i Amazonas.

Den arkeologiska kartan över Amazonas kan komma att behöva ritas om efter nya bosättningsfynd i regnskogsregionens sydvästra hörn, rapporterar Nature med anledning av data publicerade av ett tyskt forskarteam.

ARKEOLOGI/BRASILIEN | Det handlar om ”bosättningen nedantill”, som påträffats i dagens Bolivia, och som gör gällande att stora samhällen med tät bebyggelse upprättades i Amazonasregionen så tidigt som för 1 500 år sedan. Bland annat ska över 20 meter långa pyramider har rests och kilometer av vägar genom tjock skog ha beretts av de boende.

– Bosättningarnas komplexitet är häpnadsväckande, säger Heiko Prümers, arkeolog vid tyska arkeologiinstitutet i Berlin, till Nature i samband med rapportens publicering.

Fyndet tvingar arkeologiska korridorer att utmana sina egna historiska föreställningar om Amazonasregionen och bättre kunskaper om förhistoriska bosättningars närvaro i och användning av regnskogens naturresurser kan bistå dagens makthavare med bättre förståelse kring hur regionen bäst bevaras för framtida regioner, säger Eduardo Neves, arkeolog vid Universidade de São Paulo:

– Människor som levde här förändrade landskapet för alltid, säger Neves till Nature.

* * *
LÄS ÄVEN:
”Jägarkvinnorna” i Anderna ifrågasätter könsroller
Covid-19 utrotar stam i Amazonas
Elon Musk lierar sig med Jair Bolsonaro – i Amazonas

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.