Nyheter

Klimatförändringar kan leda till mer skog – oklart om de kyler ner planeten

På Sibiriens tundra slår klimatförändringar hårt.

Träd är en viktig komponent i kampen mot fossildrivna klimatförändringar eftersom de fångar upp stora mängder koldioxid som annars når atmosfären. Antalet träd norr om trädlinjen, och framför allt i Arktis, växer – men det är oklart hur pass stort bidrag dessa nya skogar kan ge i kampen mot klimatförändringar.

KLIMATFÖRÄNDRINGAR | Längs ryska Sibiriens tundra slår klimatförändringar hårt mot topografin och smälter is som rensar marker kala från snö och som på sikt kan stå värd för nya skogar. Ryska forskare har redan rapporterat om nya skogsembryon i distriktet Nenet, där antalet träd har fyrfaldigats sedan 1980-talet, rapporterar bland annat Science.

Det är emellertid inte bara i norra Ryssland som antalet träd blivit fler till följd av ett varmare klimat, runtom i Arktis har samma trend dokumenterats och bland annat i Alaska har granbeståndet ökat väsentligt – och norr om den nordliga trädlinjen sker en ”grönifiering” vars konsekvenser på sikt är komplexa att förutspå.

Men huruvida den växande andelen träd längs planetens nordligaste breddgrader kan bistå i inbromsningen av den globala uppvärmningen är inte lika klart, menar Dimitrij Schepaschenko, skogsekolog vid det internationella forskningsinstitutet IIASA, som påminner om att varje träd slukar stora mängder vatten dagligen.

* * *
LÄS ÄVEN:
30 000 träd planteras till minne av Argentinas ”smutsiga krig”
Tio miljarder nya träd i grön satsning
Tadzjikistan i blickfånget

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.