Startsida - Nyheter

Nyheter

Uppgifter om tortyr i ryskockuperade Cherson

Invånare i Cherson demonsterar mot den ryska ockupationen den 7 mars i år.

Flera invånare i den ukrainska staden Cherson vittnar om att de har torterats av ryska soldater som tog kontroll över staden tidigt i kriget. BBC har talat med flera personer som vittnar om brutal misshandel, tortyr och om folk som har försvunnit från staden.

UKRAINAKRIGET | Några veckor efter Rysslands invasion av Ukraina började filmer spridas på sociala medier över hur invånare i Cherson gick ut på gatorna för att protestera mot de ryska styrkorna som intog staden tidigt. Med ukrainska flaggor i händerna trotsades tungt beväpnade ryska soldater i protester som har fortsatt in i maj trots rysk ockupation.

Samtidigt har invånare i Cherson riskerat att bli brutalt misshandlade och torterade av de ryska styrkorna i staden. BBC har samlat flera vittnesmål av boende i Cherson. En av dessa är Olexander Guz från den lilla byn Bilozerka i Chersonområdet.

Både Olexander Guz och hans fru hade offentligt visat sitt motstånd mot Ryssland, han hade försökt hindra ryska trupper från att ta sig in i deras by och hon hade deltagit i de pro-ukrainska demonstrationerna.

– De satte en påse på mitt huvud. Ryssarna hotade mig med att jag inte skulle ha några njurar kvar, säger han till BBC.

Blåslagen kropp

Han har lyckats att spara bilder han tagit på sin blåslagna kropp efter att han släpptes av ryssarna som han visar BBC:s korrespondent. Han förklarar att de också band ett rep runt halsen på honom liksom runt hans handleder och han fick order om att stå med benen brett isär under förhören:

– När jag inte svarade dem slog de mig mellan benen. När jag föll började jag kvävas. Medan du försöker resa dig slår de dig. Sedan frågar de igen, säger Olexander Guz som lyckades skicka bilderna på misshandeln till sin son innan han raderade dem från sin telefon – för att inte riskera att bilderna skulle upptäckas om han stoppades vid ryska kontrollstationer.

I och med att många har tvingats radera bevisningen för den tortyr de utsatts för försämras också bevisläget, och BBC har försökt att styrka berättelserna genom att tala med flera personer som uppger sig ha blivit torterade av ryska styrkor.

En av dessa är en läkare som jobbar på ett sjukhus i Cherson som berättar om olika skador på patienter som kraftiga blåmärken och skrapsår, men också tecken på elchocker, spår av repmärken runt handleder och strypmärken runt halsen, liksom brännmärken på människors fötter och händer.

– Några av de värsta var brännmärken på könsorgan, en skottskada i huvudet på en flicka som hade våldtagits och brännmärken från ett strykjärn på en patients rygg och mage. Patienten berättade för mig att två kablar från ett bilbatteri fästes i hans skrev och han blev tillsagd att stå på en våt trasa, säger läkaren som också tror att det finns ett stor mörkertal – att många inte ens våga söka sjukvård.

”Potentiella krigsbrott”

Då läkaren frågat patienterna varför de tror att de utsatts för de ryska soldaterna har flera svarat som Olexander Guz.

– De torterades ifall de inte gick över till den ryska sidan, för att de deltog i demonstrationer, för att ha varit med i det territoriella försvaret, för att någon familjemedlem slagits mot separatisterna, vissa hamnade där [hos ryssarna] godtyckligt, säger läkaren till BBC.

Human Rights Watch har också tagit del av berättelser om både tortyr och försvinnanden i Cherson, och Belkis Wille som jobbar på människorättsorganisationen säger till BBC att oron är stor att ryska trupper agerar på detta sättet på många platser de ockuperar:

– Det är potentiella krigsbrott som vi tittar på, säger hon.
Det ryska försvarsministeriet har inte kommenterat BBC:s uppgifter.

* * *
LÄS ÄVEN
Begår Ryssland folkmord i Ukraina?
ICC ska utreda misstänkta krigsbrott i Ukraina
Rysk diplomat avgår i protest mot Ukrainakriget

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.