Nyheter

Rysk diplomat avgår i protest mot Ukrainakriget

FN-flaggan i topp i Genève där en rysk diplomat avgick på måndagen.

Den ryska diplomaten Boris Bondarev som har arbetat i det ryska utrikesministeriet i två decennier har avgått i protest mot det ”aggressiva kriget” som president Vladimir Putin bedriver i Ukraina. I ett brev skriver han att han ”aldrig har skämts så mycket för mitt land som den 24 februari i år”, rapporterar Associated Press.

UKRAINAKRIGET | Boris Bondarev, en rysk diplomat som har arbetat inom det ryska utrikesministeriet sedan 2002, först i Moskva och nu på senare tid som rådgivare till den ryska representationen i FN i Genève, meddelade sin avgång på måndagsförmiddagen. I ett brev som nyhetsbyrån AP har tagit del av går han till hård kritik mot det ryska utrikesministeriet.

”Under 20 år av min diplomatiska karriär har jag sett olika förändringar i vår utrikespolitik men jag har aldrig skämts så mycket för mitt land som den 24 februari i år”, skriver han och hänvisar till dagen för den ryska invasionen av Ukraina.

”Outhärdligt”

Boris Bondarev bekräftar för AP att han under måndagen lämnade in sitt avsked till den ryska ambassadören i FN, Gennady Gatilov. Den ryska representationen i Genève har ännu inte kommenterat avgången till AP.

– Det är outhärdligt det som min regering gör nu. Som tjänsteman måste jag bära en del av ansvaret för det, och jag vill inte göra det, säger Boris Bondarev till AP och förklarar att även om han inte ännu fått någon rysk officiell reaktion måste han vara beredd på det.

Kritik mot utrikesministern

– Inte alla ryska diplomater är krigshetsare. De är förnuftiga men har varit tvungna att vara tysta, säger han på AP:s fråga om hans kollegor hyser liknande känslor om kriget mot Ukraina.

I brevet som finns publicerat på engelska på sociala medier, ett brev han också ska ha skickat till ett 40-tal diplomater, går han till hård attack mot det ryska utrikesministeriet och menar att utrikesministern Sergej Lavrov är ett bra exempel på ”försämringen av det här systemet”.

”I dag handlar utrikesministeriet inte längre om diplomati. Det handlar helt om krigshets, lögner och hat”, skriver han i brevet.

* * *
LÄS ÄVEN
Begår Ryssland folkmord i Ukraina?
Nataliya Popovych: ”Det räcker inte att bara stoppa kriget”
Zelenskyj: 60 döda i rysk skolbombning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.