Nyheter

Brittisk journalist försvunnen i Amazonas

Mobilbild som visar när en ryggsäck hittades under ett sökande efter urfolksexperten Bruno Pereira och frilansande brittiska journalisten Dom Phillips i Atalaia do Norte, delstaten, Brasilien, söndagen den 12 juni 2022.

Dom Phillips, en brittisk journalist som i många år bevakat Brasilien och övriga Latinamerika för en rad internationella medier, har rapporterats försvunnen i Amazonas tillsammans med Bruno Araújo Pereira, en tidigare myndighetsperson och expert på icke-kontaktade ursprungsfolk.

BRASILIEN | Området de försvunnit i framhålls som särskilt avskuret och ligger beläget i nordvästra Brasilien, nära gränsen till Peru, ett område som inhyser några av regnskogens sista icke-kontaktade ursprungsfolk.

Under president Jair Bolsonaro har samma isolerade regnskogsregion även förvandlats till en krutdurk för illegala skövlingsodysséer och gruvprojekt som inneburit skador för naturen och intrång i ursprungsfolks territorier.

Resan till platsen ifråga bottnade i journalistik och för att insamla material till en bok som Dom Phillips skriver om klimatet, rapporterar The Guardian, en av de nyhetsmedier som han samarbetat med frekvent i över 15 år.

Trots sökinsatser från och med den 6 juni har inga spår efter vare sig Phillips eller Pereira kunnat säkrats, och varje sekund som passerar utan att männen påträffas gör situationen alltmer bekymmersam, säger Dom Phillips fru Alessandra Sampaio i ett uttalande:

– Snälla besvara det brådskande ögonblicket med omedelbara insatser, vädjar Sampaio till den brasilianska regeringen, rapporterar The Guardian.

* * *

LÄS ÄVEN:
Hundra år av pandemi
Spår efter ”häpnadsväckande” bosättning i Amazonas
”Brasilien – ett extremt exempel på den globala orättvisan”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.