Nyheter

Flyg till Rwanda stoppades av Europadomstolen

Demonstranter samlas vid flygbasen Boscombe Down i Amesbury, England tisdagen den 14 juni 2022, där ett flygplan är tänkt att ta asylsökande från Storbritannien till Rwanda.

RWANDA | I sista sekund stoppades flyget som skulle ta asylsökande från Storbritannien till Rwanda på tisdagskvällen efter ett beslut från Europadomstolen. Trots det är den brittiska regeringen besluten att genomföra planen att flyga asylsökande till Rwanda, sade inrikesminister Priti Patel i parlamentet på onsdagen.

– Vi kommer inte att låta oss avskräckas från att göra det rätta, sade hon, rapporterar BBC.

Enligt planen som offentliggjordes i april i år kommer asylsökande utan papper i Storbritannien skickas till Rwanda för att få sin ansökan behandlad där. Om den godkänns får de möjlighet att stanna i Rwanda eller i ett uppsamlingsläger för flyktingar – men tillåts inte återvända till Storbritannien.

Labouroppositionen har kritiserat planen och kallar den ”skamlig”, och partiets Yvette Cooper pekade på att regeringen varit medveten om att bland de som skulle flygas till Rwanda fanns både offer för tortyr och offer för flyktingsmuggling. Två asylsökare som var på väg att tvingas på flyget – som var redo att lyfta när Europadomstolens beslut kom – har berättat att de sattes i handbojor respektive bojade till bilsätet.

– De var redan traumatiserade av sina resor hit och osäkerheten kring vad som skulle hända dem – det är ett omänskligt sätt att behandla folk, säger Shadi Sadr från Justice for Iran till BBC.

* * *

LÄS ÄVEN
Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda
Brittisk Rwandaplan för asylsökande överklagas
Kritik mot förslag om asylsökande till Rwanda

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.