Nyheter

Ex-general utreds för illegal Qatar-lobbying

Den pensionerade generalen John Allen, nu chef för den välrenommerade tankesmedjan Brookings Institution, utreds för att i hemlighet ha ljugit om lobbying för Qatars räkning.

John Allen, en pensionerad amerikansk fyrstjärnig maringeneral, utreds för att i hemlighet ha ljugit om lobbying för Qatars räkning, enligt en rapport från justitiedepartementet som The New York Times tagit del av. Utredningen kan komma att kasta nytt ljus på den dåvarande Trumpadministrationens Mellanösternpolitik.

USA-QATAR | John Allens förehavanden är nu föremål för vidare undersökningar som framför allt riktar in sig på maringeneralens agerande i Qatar 2017 och omständigheter som berörde amerikansk militärpersonal på plats i Qatar samtidigt som anklagelser nu förs fram kring sålda lobbytjänster för gulfstatens räkning.

Allen är nu chef för tankesmedjan Brookings Institution och hans arbetsplats har länge haft en gynnsam ekonomisk och inflytelserik närvaro i Qatar, och tankesmedjan har länge stöttats ekonomiskt av gulfstaten, rapporterar Politico.

Kan bli sprängstoff

Utredningen om John Allens eventuella dubbelspel med Qatar samtidigt som den oljerika monarkin var föremål för en blockad från sina regionala grannar till följd av anklagelser om stöd till terrorgrupper kan bli politiskt sprängstoff även i USA där den förra administrationen under dåvarande president Donald Trump kan hamna under FBI:s lupp:

”Myndigheter säger specifikt att Allen lobbade för dåvarande rådgivaren för nationell säkerhet, H R McMaster, om att Trumpadministrationen skulle anta en vänligare ton gentemot Qatar”, skriver Politico.

* * *
LÄS ÄVEN:
När Fox News skrev historia
Norge kritiserar Fifa och fotbolls-VM i Qatar
Migrantarbetare utnyttjas systematiskt i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.