Nyheter

Största brittiska tågstrejken på 30 år nära

Stora delar av den brittiska tågtrafiken kommer att stå stilla på tisdag, torsdag och lördag nästa vecka om inte en förhandlingslösning nås i sista sekund.

Den största brittiska tågstrejken på 30 år väntas i veckan då 40 000 arbetare går ut i strejk. Under tisdag, torsdag och lördag kommer tågtrafiken runt om i landet att stängas ner. Fackföreningen RMT bekräftade på lördagen att strejken kommer att bryta ut efter att ingen förhandlingslösning nåtts.

STORBRITANNIEN | Anställda vid Network Rail och ytterligare 13 tågoperatörer kommer att gå ut i strejk och tågtrafiken kommer att stängas ner under tisdagen, torsdagen och söndagen. Under tisdagen kommer även Londons tunnelbana att lamslås. ”Trots våra förhandlares ansträngningar har ingen möjlig överenskommelse skapats”, skriver facket på sin hemsida i ett uttalande på lördagen.

RMT:s medlemmar vid olika tågoperatörer har under våren med stor majoritet röstat för att gå ut i strejk för att skydda jobb, löner och arbetsvillkor, skriver RMT på sin hemsida. Fackföreningen hänvisar till den brittiska regeringens sparkrav om fyra miljarder pund vilket RMT menar skulle innebära försämrade pensioner, förlorade jobb, försämrade arbetsvillkor och reallönesänkningar.

Tre dagars strejk

”Inför denna enorma attack på vårt folk kan RMT inte stå passivt. Så i dag efter att ha hört rapporter om diskussionerna som har ägt rumt bekräftar vi att strejken som är planerad till den 21, 23 och 25 juni kommer att bryta ut.” RMT skriver vidare att man vill se ett transportsystem som tjänar folkets, samhällets och miljöns behov snarare än ”privata vinster.”

RMT:s generalsekreterare Mick Lynch uppmanade i förra veckan till direkta samtal med regeringen eftersom sparkraven har kommit från finansdepartementet. Han ville möta transportministern Grant Shapps för ett möte då han menade att det är regeringen som fattar besluten över möjliga lösningar.
”I praktiken har facket de senaste veckorna förhandlat med regeringen men regeringen har inte varit i rummet”, skrev Mick Lynch i ett brev till Grant Shapps och begärde ett möte med honom och finansministern Rishi Sunak.

Uppmanar till stöd

Strejken innebär att stora områden i landet inte kommer att ha någon tågtrafik under de tre dagarna som strejken pågår. På vissa sträckor kommer omkring 20 procent av trafiken att gå, enligt The Guardian. Chefen för Network Rail, Andrew Haines, menar att facket spelar ett högt spel och att kostnaderna för strejken kommer att göra det ännu svårare att få igenom lönehöjningar.

RMT å sin sida uppmanar ”hela arbetarrörelsen” och alla arbetande människor att stötta RMT:s och dess medlemmars krav för bättre villkor.

* * *
LÄS ÄVEN
Belarus slår ner på oberoende fack
Strejkande arbetare når ”milstolpe” i nytt avtal
Strejk i kinesiskägd gruva i Kirgizistan

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.