Nyheter

Ungerns medier på helspänn – möjligt undantagstillstånd

Europeiska rådets ordförande Charles Michel talar med Ungerns premiärminister Viktor Orbán (mitten) under ett EU-toppmöte i förra veckan.

Ungerns fria medier har i ett årtionde sett hur den politiska makten har stramat åt rörelsefriheten med lagar, hot och falska anklagelser. Nu hotar premiärminister Viktor Orbán med undantagstillstånd – vilket journalister menar vore ett hårt slag mot Ungerns oberoende medier.

UNGERN | Den östeuropeiska nationens seglivade premiärminister Viktor Orbán har på sistone medialt dribblat med utspel om ett eventuellt införande av undantagstillstånd, rapporterar VOA News.

Ett undantagstillstånd, menar Orban, håller inte bara Ungern utanför kriget i närliggande Ukraina, det kan även öppna för ett fortsatt nära ekonomiskt samröre med krigförande Ryssland, som övriga EU – och Ungern – har infört sanktioner mot.

Indragna handelsförbindelser med Ryssland skulle slå hårt mot Ungern, menar premiärministern.

”Senaste i raden”

Undantagstillstånd ger maktpartiet Fidesz en politisk raksträcka att följa när det gäller skyndsamma lagändringar, något som tillsammans med undantagstillståndet i sig skulle slå hårt mot Ungerns redan begränsade oberoende medier, enligt flera experter som VOA News talat med:

– Jag ser det här som det senaste i raden av en lång process, säger Blanka Zoldi, en journalist baserad i huvudstaden Budapest, till VOA News.

Medier har sedan ett drygt årtionde tillbaka sett hur Viktor Orbáns nationalistiska snara täppt till syretillförseln i samhället och via olika lagar kraftigt inskränkt journalisters rätt och möjligheter att utföra sitt arbete.

”Vänstern som hotar det fria ordet”

Viktor Orbáns syn på fri press uppenbarade sig så sent som i maj tidigare i år, då premiärministern talade i samband med det amerikanska Conservative Political Action Conference:

– Ha din egen media, det är enda sättet att poängtera galenskapen hos den progressiva vänstern. Problemet är att västmedier är anpassade till vänsterståndpunkter, sade Orbán, rapporterade nyhetsbyrån Reuters.

* * *
LÄS ÄVEN:
Östtimor – mediers roll i censuren av ett folkmord
Ungern vill förbjuda ”homofrämjande”
När Fox News skrev historia

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.